EU maakt zich op voor sancties tegen coupplegers Myanmar
De Europese Unie maakt zich op voor sancties tegen de coupplegers in Myanmar. Die moeten enkel hen en niet de Myanmarese bevolking treffen, hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen afgesproken. De EU kijkt ook voortdurend of het haar handel met en ontwikkelingshulp aan het Zuid-Aziatische land nog wel kan voortzetten.
De EU veroordeelt de coup van 1 februari in „de krachtigste bewoordingen”. Het Myanmarese leger, dat de macht heeft gegrepen, moet die teruggeven aan de wettige burgerregering, stellen de EU-lidstaten. De noodtoestand moet onmiddellijk worden opgeheven en het nieuwgekozen parlement moet aan het werk kunnen. Verder moet het leger meteen en zonder voorwaarden democratisch boegbeeld Aung San Suu Kyi en president U Win Myint vrijlaten. Dat geldt ook voor alle anderen die zijn opgepakt.
De EU „staat klaar” om gerichte strafmaatregelen te nemen, zeggen de ministers. Ze vragen EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Europese Commissie om de sancties voor te bereiden. De EU kan degenen die de hand hadden in de staatsgreep bijvoorbeeld de toegang ontzeggen. En voorkomen dat ze nog bij in Europa gestald geld kunnen.