Snoek ingezet voor jacht op zonnebaarzen
Staatsbosbeheer gaat snoeken loslaten in vennen en poelen om daar op zonnebaarzen te jagen. De exotische zonnebaarzen overheersen het leven in dergelijke waterpartijen. De natuurbeheerder hoopt dat de snoeken zoveel zonnebaarzen opeten dat amfibieën, insecten en waterplanten weer een kans krijgen.
Zonnebaarzen zijn afkomstig uit Noord-Amerika. De bontgekleurde vissen worden al meer dan een eeuw in Nederland verhandeld voor aquaria en vijvers. Maar ontsnapte of losgelaten exemplaren doen het in het wild ook heel goed. De soort breidt zich enorm uit. Op sommige plaatsen zijn beschermde inheemse soorten als de kamsalamander, de knoflookpad en de boomkikker verdwenen omdat de zonnebaars deze dieren heeft opgegeten, aldus Staatsbosbeheer.
De dienst experimenteert al een paar jaar met natuurlijke bestrijding van de zonnebaars. Onderzoek van het ecologische kennisinstituut Stichting Bargerveen heeft nu uitgewezen dat snoeken succesvol kunnen zijn. De snoek veroorzaakt geen schade aan ander waterleven, aangezien het dier alleen vis eet. Populaties snoeken en zonnebaarzen kunnen elkaar in evenwicht houden, zodat andere planten en dieren ongemoeid blijven, aldus de onderzoekers.