Nog 49 boerderijen op slot
Minister Veerman van Landbouw heeft donderdag nog eens 49 boerderijen uit voorzorg tijdelijk gesloten. De dieren van deze veehouderijen hebben veevoer gegeten dat vervuild is met de kankerverwekkende stof dioxine.
Het aantal geblokkeerde boerderijen komt hiermee op 162 bedrijven, zo maakte het ministerie van Landbouw donderdag bekend. Dinsdag meldde het ministerie nog „circa 140” boerderijen tijdelijk dicht te hebben gedaan. Door dubbeltellingen bleken dat er echter 113 te zijn. De laatste bedrijven zijn aan het licht gekomen door een tussenhandelaar die het veevoer van de besmette aardappelschillen van fritesfabrikant McCain verkocht.
McCain zegt dat het zijn schillen feitelijk door slechts één tussenhandelaar laat ophalen. Het bedrijf, Rodenburg uit Oosterhout, levert naar eigen zeggen aan 138 veehouders. Rodenburg is sinds zaterdag gestopt met het leveren van aardappelschillen van McCain.
De Voedsel– en Waren Autoriteit (VWA) kwam de besmetting vorige week op het spoor na de vondst een te hoge concentratie dioxine in melk van een bedrijf bij Lelystad. Na onderzoek bleek het voer, waarin aardappelschillen van McCain waren verwerkt, de oorzaak van de besmetting. De bron is Duitse mergelklei, waarmee de fritesmaker de aardappelen sorteert.
De VWA onderzoekt nu ook andere aardappelverwerkende bedrijven en aardappelsorteerbedrijven die de giftige mergelklei hebben gebruikt. Dit zou de verklaring kunnen zijn waarom het ministerie van Landbouw meer dan 138 veehouders heeft gesloten.
Met de tijdelijke sluitingen wil Veerman voorkomen dat vlees en andere producten zoals melk met een te hoge concentratie dioxine in de winkels terechtkomen. Een geblokkeerd bedrijf mag zijn dieren niet naar de slachterij of een andere veehouder brengen. Volgens het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bestaat het risico dat de kankerverwekkende stof zich in het vet van de runderen, varkens, schapen en geiten heeft opgehoopt. De volksgezondheid loopt op dit moment geen gevaar.
Het ministerie onderzoekt waar de besmette aardappelschillen van de aardappelverwerkende bedrijven allemaal zijn terechtgekomen. Volgens een woordvoerder bestaat er nog altijd geen compleet beeld van de verspreiding van het vuile veevoer. Hij sluit daarom niet uit dat nog meer bedrijven tijdelijk op slot moeten.
Een deel van het besmette veevoer is in België en Duitsland terechtgekomen. De Belgische autoriteiten hebben inmiddels ook uit voorzorg acht boerderijen gesloten. In Noordrijnland–Westfalen zitten drie bedrijven op slot omdat de dieren gevoederd zijn met het Nederlandse veevoer.