Nieuwe regering Italië zet in op natuur en milieu
Mario Draghi heeft woensdag het vertrouwen gekregen van een grote meerderheid van het Italiaanse parlement. Speerpunt van zijn regering wordt het milieu en de omschakeling naar een duurzame samenleving.
Een overgrote meerderheid van de Italiaanse Senaat heeft woensdag kort voor middernacht gestemd voor de regering van Draghi. Alleen de senatoren van de uiterst rechtse partij Fratelli d’Italia en een aantal dissidenten uit andere partijen waren tegen. Het Huis van Afgevaardigden stemt donderdag over de nieuwe regering, zodat die vrijdag aan het werk kan.
Woensdagochtend hield de aanstaande premier in de Senaat „een knokige, essentiële speech zonder retoriek en plichtplegingen”, naar de woorden van één van Draghi’s ministers. Daarin maakte hij de uitdagingen en de plannen van de regering bekend. Als eerste moet de strijd tegen het coronavirus gezamenlijk worden aangepakt. „Het virus is ieders vijand”, zei Draghi.
Daarvoor is eenheid in het parlement nodig, vindt de premier. „Eenheid is vandaag geen optie, maar een plicht.” Hij benadrukte dat zijn eenheidsregering voor 100 procent achter de euro en de Europese Unie staat. Dat is niet verrassend uit de mond van de oud-directeur van de Europese Centrale Bank (ECB). Opmerkelijk is wel dat de eurosceptische partijen Lega en Vijfsterrenbeweging daar nu kennelijk ook achter staan.
Nieuw departement
Het milieu en de omschakeling naar een duurzame samenleving wordt het speerpunt van het beleid. Daarvoor is speciaal een nieuw departement opgericht, het ministerie van Ecologische Transitie. Minister is de Milanese natuurkundige Roberto Cingolani. Dat lijkt een sterke keus. Cingolani is zowel een gedegen academicus als een succesvolle manager. Deze bewindsman is eveneens voorzitter van het interministerieel comité om de ecologische overgang te coördineren.
Draghi wil dat Italië in de pas loopt met de plannen van de Europese Unie om in het jaar 2050 CO2-neutraal te zijn. Het nieuwe departement wordt geflankeerd door het ministerie van Innovatie, om Italië een digitale sprong naar voren te laten maken. Het land loopt op dit moment op dit gebied in de achterhoede.
Recessie
De nieuwe premier kan de komende jaren aanspraak maken op 209 miljard euro aan Europese gelden. Centraal in de aanbesteding wordt het ministerie van Economische Zaken. Aan het hoofd daarvan staat Daniele Franco, die net als Draghi afkomstig is van de Italiaanse Centrale Bank.
De premier voorziet in een herziening van het belastingstelsel, de eerste sinds 1971. Die moet onder meer innovatie en digitalisering stimuleren, maar ook belastingontduiking moeilijker maken.
Deze en andere maatregelen moeten ervoor zorgen dat Italië de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog gaat overwinnen.