Opluchting in Kamer om miljarden tegen leerachterstanden
Partijen zijn opgelucht dat het kabinet woensdag een miljardenpakket tegen leerachterstanden bekendmaakte. De komende 2,5 jaar kan het hele onderwijs, van basisschool tot universiteit, rekenen op in totaal 8,5 miljard euro voor onder meer zomerscholen, extra personeel en psychische steun. Ook wordt het collegegeld voor alle studenten het volgende collegejaar gehalveerd en blijft de ov-jaarkaart een jaar langer geldig.
„Licht aan het einde van de coronatunnel”, noemt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins het pakket op Twitter. CDA’er Harry van der Molen vindt het geld „erkenning voor de lastige situatie van veel jongeren” en D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de steun „gigantisch” en nodig.
Oppositiepartijen lijken het besluit vooral aan de late kant te vinden. „Het kan dus wél!”, tweet PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Zij zegt dat ze hier samen met GroenLinks en de SP al langer op aandrong. „De aanhouder wint”, schrijft Lisa Westerveld van GroenLinks. SP’er Frank Futselaar zegt dat zijn partij al in april voorstelde het collegegeld te halveren. „Het heeft even geduurd, maar het is mooi als het gebeurt.”
Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob zeiden woensdagmiddag „alles te willen doen” om leerachterstanden bij jongeren door corona weg te nemen. Ook hopen ze met het geld de druk de komende tijd te verlagen voor leerlingen en studenten. Zij kampen nu vaak met minder motivatie, burn-outs of depressies omdat ze vanwege de coronamaatregelen al lange tijd niet naar school, hogeschool of universiteit kunnen.