Binnenland

Wrakingsverzoeken worden maar weinig gehonoreerd

De kans dat het wrakingsverzoek van stichting Viruswaarheid kans van slagen heeft is statistisch klein. Wrakingsverzoeken worden maar weinig gehonoreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

ANP
16 February 2021 17:45Gewijzigd op 16 February 2021 18:00

In 2019 waren er 693 wrakingsverzoeken. In slechts twintig gevallen werd de rechter daadwerkelijk vervangen. Ook in 2018 waren er twintig succesvolle wrakingsverzoeken, maar op een totaalaantal van 750 keer was dit omgerekend slechts 2,5 procent. Over 2020 zijn nog geen cijfers bekend.

Een rechter kan worden gewraakt als de betrokkenen denken dat een bepaalde rechter of meerdere rechters niet onpartijdig zijn. Het verzoek wordt voorgelegd aan drie andere rechters die kijken of de wraking al dan niet terecht is, zoals momenteel bij het gerechtshof in Den Haag het geval is in de zaak van stichting Viruswaarheid over de avondklok.

Viruswaarheid heeft ervaring met wraking. In de zomer pleitte de actiegroep voor een andere rechter in het kort geding waarin werd geëist dat de overheid stopt met de coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De rechter die toen werd gewraakt is dezelfde rechter die dinsdag bepaalde dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

Er gaan stemmen op om de wrakingsprocedure te verbeteren. Een van de voorstellen is om wrakingsverzoeken te laten behandelen door rechters uit een ander gerecht dan het gerecht waar de gewraakte rechter werkt.

Mogelijk daalt het aantal wrakingsverzoeken naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde eind 2018 dat een inhoudelijk oordeel of tussenvonnis of de motivering daarvan geen reden voor wraking mag zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer