CBR begint volgende week met afnemen motor- en brommerexamens
Om de achterstanden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weg te werken wordt vanaf volgende week maandag weer gestart met de examens voor praktijkexamens voor het motor- en brommerrijbewijs. Dat heeft algemeen directeur Alexander Pechtold van het CBR dinsdag meegedeeld.
Vanwege de coronamaatregelen is het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het CBR opgelopen tot meer dan 600.000. Jaarlijks neemt het bureau in totaal 1,5 miljoen van zulke testen af.
Zonder aanvullende maatregelen zal het jaren duren voor de situatie weer zoals normaal is, meldde verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen eerder dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het CBR was sinds het begin van de tweede lockdown in december 2020 al bezig met maatregelen om de eerder opgelopen achterstand in te halen. Inmiddels zijn die niet meer voldoende. Begin maart komt het CBR daarom met een voorstel voor nieuwe maatregelen, dat met het ministerie zal worden besproken.
Pechtold laat daarop weten dat de wachttijden voor praktijkexamens zonder extra maatregelen zullen oplopen tot zeker twintig weken. Het wegwerken van de achterstanden zal dan jaren in beslag nemen. De tweede lockdown loopt vooralsnog in maart af. Als daarna nog altijd geen examens mogen worden afgelegd, worden de problemen alleen maar groter, legt hij uit.
Pechtold zegt dat geen enkele maatregel in principe wordt uitgesloten om de problemen aan te pakken. Het CBR wil komende tijd honderd examinatoren extra aantrekken. Maar voordat de eersten daarvan volledig zijn opgeleid en ingewerkt is het inmiddels kerst. Ook worden de praktijkexamens voor motor en brommer (A en AM) weer opgestart. Daarmee kan een deel van de kandidaten alvast geholpen worden.
Daarnaast denkt de CBR-directeur aan overwerk en aan de inzet van 67-plussers, die reeds met pensioen zijn, om achterstanden weg te kunnen werken. „Daar is gelukkig ook belangstelling voor”, zegt Pechtold. Hij benadrukt dat alle mogelijke maatregelen nooit ten koste zullen gaan van de kwaliteit van de rijexamens. Die zullen bijvoorbeeld qua tijd niet korter worden.
Wel ziet Pechtold mogelijkheden om eventueel de tussentijdse toetsen of de rijexamens voor mensen met faalangst te schrappen. Volgens hem is het van belang dat het slagingspercentage van de examenkandidaten omhoog gaat, als er straks weer afgereden kan worden. Hij roept de rijscholenbranche dan ook op „om in goed overleg met de klant” te bepalen „wat het beste moment is om examen te doen”.
De achterstanden bij de theorie-examens verwacht Pechtold tegen het einde van het jaar ingelopen te hebben.