Binnenland

Consumentenbond wil actie tegen misleiding door TikTok

De Consumentenbond wil dat toezichthouders ingrijpen bij TikTok. Het videoplatform, waar vooral jongeren filmpjes op delen, zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. De bond heeft met zeventien andere Europese consumentenorganisaties een klacht tegen TikTok ingediend.

ANP
16 February 2021 07:00Gewijzigd op 16 February 2021 11:32

„Het platform is niet duidelijk over welke gegevens het precies verzamelt en op welke manier deze worden verwerkt”, zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. „De voorwaarden zijn al helemaal niet op zo’n manier geschreven dat een kind ze kan begrijpen. Terwijl dat voor deze jonge en daardoor kwetsbare doelgroep nou juist zo belangrijk is.”

TikTok houdt er volgens de directeur te weinig rekening mee dat de doelgroep voornamelijk uit kinderen bestaat. „Het platform gebruikt kinderen schaamteloos als billboards en het verzuimt video’s af te schermen die ongeschikt zijn voor deze jonge doelgroep.” Populaire ‘influencers’ spannen kinderen vaak voor hun karretje, vindt Molenaar, door ze bepaalde commerciële producten aan te laten prijzen.

De achttien organisaties hebben de klacht ingediend bij de Europese Commissie en bij CPC, het Europese netwerk van toezichthouders. Naast de Consumentenbond gaat het om consumentenorganisaties uit onder meer België, Denemarken, Duitsland en Zweden.

Vorige week maakte minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bekend dat ze werkt aan een gedragscode voor politieke advertenties op sociale media. TikTok heeft net als onder meer Facebook en Youtube medewerking toegezegd. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer staat achter zo’n gedragscode.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder voor privacy in Nederland, startte in mei vorig jaar een onderzoek naar TikTok. De waakhond wil weten hoe de app omgaat met de privacy van gebruikers, en dan met name kinderen. Dat onderzoek loopt nog, maar de Consumentenbond heeft geen vertrouwen in de AP, vandaar de gang naar de Europese toezichthouders.

„Mede door het geringe aantal boetes dat ze opleggen”, stelt de Consumentenbond over de AP. „Ruim twee jaar geleden hebben we een klacht ingediend tegen Google, die zaak loopt nog steeds. Vorig jaar hebben we een dossier over Grindr aangeleverd. Daar is ook niks mee gedaan, terwijl Noorwegen die app vorige maand een miljoenenboete gaf. Als het daar wel kan, waarom dan hier niet?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer