Economie

Kabinet zet grote stappen voor akkoord

Waarschijnlijk vrijdag bereiken kabinet, werkgevers en werknemers een sociaal akkoord. Daarvoor doet het kabinet de belangrijke toezegging dat werknemers die het slim aanpakken, ook in de toekomst al voor hun zestigste kunnen stoppen met werken.

Redactie politiek
4 November 2004 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Dat komt in de eerste plaats doordat het kabinet nu erkent dat een gewone pensioenregeling ook kan worden gebruikt voor vervroegde pensionering. Het zal niet voorkomen dat werknemers langs deze weg toewerken naar uittreding uit het arbeidsproces op hun 62e, waarna ze vervolgens levenslang circa 70 procent van hun salaris krijgen.

Tevens is het kabinet bereid toe te staan dat werknemers verlofdagen die zij sparen via de individuele levensloopregeling aanwenden om nog eerder te stoppen met werken. Oorspronkelijk wilde het kabinet dat binden aan een maximum van 1,5 jaar, maar dat wordt opgerekt tot 2,1 jaar. Wie het dus slim aanpakt en zowel zijn pensioen- als de levensloopregeling gebruikt, kan al voor z’n 60e uittreden.

Overigens is de levensloopregeling eigenlijk bedoeld voor andersoortig verlof, bijvoorbeeld voor studie of intensieve verzorging van een familielid. Het sparen voor maximaal 2,1 jaar aan verlofdagen wordt gestimuleerd met een belastingvoordeel in de vorm van een heffingskorting van 183 euro. Ook werkgevers mogen, tegen een fiscaal gunstig tarief, bijdragen aan de levensloopregeling.

Het kabinet houdt bij dit alles wel vast aan de afschaffing van de belastingvoordelen voor VUT en prepensioen in 2006, waardoor deze praktisch zullen verdwijnen. In ruil voor de toezeggingen die alternatieve vormen van vervroegde uittreding mogelijk maken, krijgt het van de vakbonden de belofte dat de looneisen ook in 2005 „uiterst terughoudend” zullen zijn. Ambtenaren krijgen sowieso geen loonstijging.

Ook ten aanzien van de Werkloosheidswet en de WAO doet het kabinet belangrijke toezeggingen. De voorgenomen versobering van de WW wordt uitgesteld tot 1 april volgend jaar. Het gaat dan om afschaffing van de kortdurende WW en het besluit om gouden handdrukken bij ontslag te korten op de WW. In ruil voor deze toezegging moeten de bonden met alternatieve bezuinigingen komen.

De criteria om een zieke werknemer toe te laten tot de nieuwe regeling voor arbeidsongeschikten worden door het kabinet afgezwakt. Oorspronkelijk zouden alleen volledig en duurzaam arbeidsongeschikten er nog in komen, nu wordt de weg ook geopend voor mensen met „geringe kans op herstel.” Het kabinet ziet ook af van een verbod op aanvulling van de uitkering door de werkgever in het tweede ziektejaar.

Vakbond FNV kwam woensdag tot het besluit nu ook weer formeel te onderhandelen met het kabinet. CNV en MHP kwamen eerder deze week al tot diezelfde conclusie. Niettemin is het grootste deel van het akkoord in informele sfeer voorbereid. De onderhandelingspartners -kabinet, vakbonden en werkgevers- verwachten dat ze vrijdagavond tot definitieve overeenstemming zullen komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer