Wethouder CU: Laat ouders in vechtscheiding meebetalen aan jeugdzorg
Als scheidende ouders met elkaar blijven vechten om de kinderen, dan moeten ze uiteindelijk ook maar meebetalen aan de kosten aan jeugdzorg die hun gebakkelei met zich mee kan brengen.
Dat zegt wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) van de gemeente Ede, die namens namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met het ministerie van VWS onderhandelt over de kosten van de jeugdzorg, op de site van het programma Pointer (KRO-NCRV).
Pointer deed samen met platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money onderzoek naar de kosten aan jeugdzorg die vechtscheidingen met zich meebrengen. De aanpak van zulke drama’s kost jaarlijks 66 tot 88 miljoen euro. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg.
Ouders die in een ingewikkelde scheiding verkeren, kunnen door de rechter onder toezicht van een gezinsvoogd worden geplaatst. Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar, becijferden Pointer en Follow the Money. Als de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.
Wethouder Meijer zit met drie andere wethouders in een commissie die onderzoekt hoe gemeenten de extra kosten van jeugdzorg moeten betalen. In zijn visie krijgen de vechtende ouders van de gemeente één voorziening aangeboden. Als ze daarna doorvechten, moeten ze voor een deel zelf voor de gevolgen over de brug komen.