Politiebonden stoppen met cao-overleg, acties aangekondigd
De politievakbonden hebben zich teruggetrokken uit het cao-overleg met het kabinet en kondigen acties aan. Wat die acties inhouden en wanneer deze uitgevoerd worden, is nog niet duidelijk. Het gaat „vooralsnog” om publieksvriendelijke en beheerste acties. „De voorbereidingen zijn in gang gezet”, aldus de bonden.
Justitieminister Ferd Grapperhaus en de bonden zitten in een impasse over een loonsverhoging. Vanuit de overheid is een verhoging van 1,3 procent aangeboden en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro. De bonden willen een verhoging van 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen, van 350 euro en 300 euro. De bonden hadden het kabinet tot vrijdag de tijd gegeven om met „een acceptabele loonsverhoging” te komen, maar dat is niet gebeurd.
Een meerderheid van de leden van de vier politievakbonden staat achter actievoeren, aldus een peiling van de bonden. „Tegelijkertijd is duidelijk dat actievoeren tijdens de Covid-19-pandemie extra vindingrijkheid en zorgvuldigheid vereist. Wat ons betreft wordt het dus beheerst beginnen, daardoor begrip en draagvlak opbouwen en dan opschalen naar steeds hardere acties tijdens de formatie van het nieuwe kabinet”, aldus het Landelijk Actiecentrum.
„De werkdruk bij de politie was voorafgaand aan de pandemie al zorgwekkend genoeg”, aldus de vakbonden. „Sinds het uitbreken van de coranacrisis is de belasting van de politiemedewerkers alleen maar toegenomen. Naarmate de beperkingen ingrijpender werden en stringente handhaving noodzakelijker, kwam de politie steeds meer als uitvoerende instantie in beeld, en in de frontlinie.”
Bij de vorige cao-onderhandelingen voerde de politie stevig actie. De bonden dreigden toen zelfs met de zwaarste acties ooit: een heel weekeinde alleen nog bij echte nood uitrukken. Die gingen op de valreep niet door, in september 2018 werd toch nog een akkoord gesloten.
Het korps telt 63.000 fulltimebanen, waarvan ongeveer 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.