Afschaffen Rutte-doctrine leidt tot onrust onder ambtenaren
Minder dan de helft van de ambtenaren wil meer openheid naar burgers over hoe regels en beleid ontstaan. Het afschaffen van de ‘Rutte-doctrine’, die betekende dat discussiestukken tussen ambtenaren niet naar de Tweede Kamer worden gestuurd, leidt duidelijk tot onrust, blijkt uit een onderzoek van ambtenarenmagazine Binnenlands Bestuur en FNV Overheid onder duizenden leden van de vakbond.
Het kabinet besloot als reactie op het toeslagenschandaal dat alle documenten die ten grondslag liggen aan beleid, wel openbaar worden gemaakt. Een kwart van de ambtenaren voelt zich „niet meer vrij om allerlei ideeën op papier te zetten als alles openbaar wordt”.
FNV Overheid is hier positief over, „maar als de politiek en hogere ambtenaren niet accepteren dat er dan stukken openbaar worden die hen niet welgezind zijn, dan ontstaat er een grijs circuit van informatie”, vreest de bond. Ambtenaren verwachten meer telefonisch en informeel te doen, „als ook e-mails, kladjes op post-its en Whatsappjes openbaar gemaakt moeten worden”. Dat zou dan juist transparantie tegenwerken.
Ambtenaren willen dat hun anonimiteit verzekerd blijft als de stukken wel naar buiten komen. De bond merkt ook op dat ambtenaren die pleiten voor meer transparantie „minder kans maken op promotie”.