Tevredenheid over operaties in Duitsland
Het opereren van Nederlandse patiënten in Duitse ziekenhuizen heeft een schat aan ervaring opgeleverd die nog goed van pas kan komen. Dat concludeerden het UMC St Radboud ziekenhuis in Nijmegen en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond woensdag in Nijmegen tijdens een symposium over grensoverschrijdende gezondheidszorg.
Het samenwerkingsverband Euregio Rijn–Waal begon twee jaar geleden een project waarbij Nederlandse patiënten in Duitsland werden geopereerd door Nederlandse chirurgen. Het project moest de wachtlijsten in de Nederlandse gezondheidszorg verkorten. In totaal zijn veertien hartpatiënten uit Nijmegen in Duitse ziekenhuizen geopereerd. Nog eens 242 patiënten van het ziekenhuis in Helmond ondergingen er een gyneacologische ingreep. Verschillende Nederlandse en Duitse zorgverzekeraars werkten mee.
Het project heeft volgens F. König van het UMC St Radboud veel ervaring opgeleverd op het gebied van logistiek, taalproblemen en juridische verantwoordelijkheden. De wachtlijsten in Nijmegen en Helmond zijn dankzij het project drastisch verkort. „De wachttijd is nu zo kort dat patiënten geen interesse meer hebben om zich in Duitsland te laten opereren", aldus König.
De medisch directeur sluit niet uit dat er in de toekomst meer operaties over de grens plaatsvinden als de wachtlijsten weer oplopen. Omgekeerd kunnen Duitsers ook in Nederland worden geholpen. Veel Duitse kankerpatiënten uit de grensstreek komen nu al naar het UMC St Radboud voor bestraling.