Galapagos zet longfibrose-studie stop, aandeel hard onderuit
Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft samen met partner Gilead Sciences een studie naar een middel tegen longfibrose (IPF) stopgezet. Dit doet het bedrijf op advies van een onafhankelijk comité. Volgens het IDMC is er sprake van een „ongunstige balans” tussen werkzaamheid en veiligheid. Na het nieuws kelderde het aandeel van AEX-fonds Galapagos met 18 procent op het Damrak.
Het ISABELA Fase 3-programma bestaat uit twee klinische studies waar gezamenlijk 1500 IPF-patiënten aan zouden gaan deelnemen. Galapagos zegt in een reactie enorm teleurgesteld te zijn dat het bedrijf geen nieuw medicijn heeft kunnen ontwikkelen voor de patiënten met deze ziekte. De stopzetting geldt voor alle studies met de experimentele autotaxine-remmer ziritaxestat.
Longfibrose is een zeldzame, chronische ziekte van de longen. Bij longfibrose kunnen de longen niet meer voldoende zuurstof opnemen en koolstofdioxide uitscheiden. Het tekort aan zuurstof en de kleinere longinhoud hebben benauwdheid en kortademigheid tot gevolg. Er zijn in Nederland zo’n 3200 mensen met de diagnose longfibrose.
Het is de tweede tegenvaller in korte tijd voor Galapagos en Gilead. Eerder moesten de bedrijven hun ambitie met een middel tegen reumatoïde artritis in de Verenigde Staten al bijstellen. De bedrijven kregen geen goedkeuring voor het middel filgotinib.
Gilead concludeerde na bevindingen door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) dat het middel pas bij een dosis van 200 milligram competitief kan zijn. Maar daarvoor zullen de autoriteiten op dit moment geen akkoord geven, zonder extra onderzoek. Gilead noemde het verkrijgen van goedkeuring daarop „geen haalbare kaart”. Die tegenvaller midden december zorgde ook al voor een schokreactie onder beleggers.