Kabinet geeft Dutchbat gebaar van erkenning en eenmalig bedrag
Het kabinet zal met een speciaal gebaar zijn waardering uitspreken voor Dutchbat III, de ongeveer 850 veteranen die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995. Ook krijgen ze het symbolische bedrag van 5000 euro belastingvrij.
Daarmee reageert minister Ank Bijleveld van Defensie op de Commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar het welzijn Dutchbat III. Ze komt met een „duidelijke verklaring die tegemoetkomt aan het ervaren gebrek aan erkenning en waardering”.
In een interview in De Telegraaf zegt de bewindsvrouw dat veteranen eerherstel moeten krijgen op een soort reünie. Daar zou de premier dan de verklaring van waardering en erkenning ten overstaan van de veteranen moeten uitspreken.
De Commissie-Borstlap meldde dat veel veteranen van Dutchbat III nog last hebben van de uitzending naar het voormalige Joegoslavië. Zo’n 20 tot 30 procent van de veteranen ondervindt nog hinder en heeft zorg nodig.
Dutchbat III moest de enclave Srebrenica beschermen, maar werd overlopen door Bosnisch-Servische eenheden. Na de val van de enclave werden ongeveer 8000 moslimjongens en -mannen vermoord door de Bosnische Serviërs.
Bijleveld laat verder weten dat ze gaat zorgen dat veteranen kunnen terugkeren naar Srebrenica. Verder ontvangen ze binnenkort een brief van het ministerie waarin hun professionele hulp wordt aangeboden.
„25 jaar na de val van Srebrenica hoopt het kabinet zo recht te doen aan de veteranen van Dutchbat III”, schrijft Bijleveld aan de Tweede Kamer. Ze neemt alle aanbevelingen van de commissie over.
Uit het onderzoek van de commissie kwam naar voren dat de meerderheid van Dutchbat III zich onvoldoende gewaardeerd voelt door het ministerie van Defensie, de overheid en de samenleving. Ze vinden ook dat de media een te negatief beeld schetst.
In het verleden hebben Dutchbat III-veteranen gedreigd met een gang naar de rechter. Ze zeiden dat ze op een onmogelijke missie zijn gestuurd en wilden eerherstel.
Vergeleken met andere buitenlandse missies steekt Dutchbat III ongunstig af. Het gaat op alle gebieden slechter met die veteranen, kwam uit het onderzoek naar voren. Een kwart van hen ervaart een hoog aantal posttraumatische stressklachten.
Het afgelopen decennium is het veteranenbeleid van Defensie verbeterd. Maar nog steeds hoort de Veteranenombudsman klachten over onder meer trage afhandeling van zaken. Door het samenvoegen van veteranenorganisaties hoopt het ministerie de hulp verder te verbeteren.