Onderzoek naar nut vaccinatie van patiënt met verzwakte afweer
Bloedbank Sanquin is een onderzoek begonnen of mensen met een door medicijnen verzwakte afweer ook beschermd worden door vaccinatie tegen corona. De onderzoekers kregen hiervoor een subsidie van ZonMw, financier van onderzoek in de gezondheidszorg.
Sanquin wijst erop dat mensen met auto-immuunziekten, zoals reuma, multiple sclerose en chronische darmontsteking, ongewenste afweer maken tegen lichaamseigen eiwitten en cellen. Deze patiënten gebruiken ontstekingsremmers om hun ziekte tegen te gaan. „Voor hun bescherming tegen ziekteverwekkers is het cruciaal dat onderzocht wordt of zij bij een vaccin wel voldoende afweer maken terwijl ze die medicijnen gebruiken”, aldus de onderzoekers.
Een vaccin activeert het afweersysteem van mensen om antistoffen aan te maken en beschermt hen zo tegen ziekte. Ook zorgt een vaccinatie ervoor dat het afweersysteem geheugencellen aanmaakt. Bij een hernieuwde infectie maken deze, samen met de antistoffen, snel korte metten met de ziekmakende micro-organismen. Bij mensen met een verzwakte afweer, door ziekte of medicijngebruik bijvoorbeeld, is het mogelijk dat deze reactie minder goed op gang komt. „In dat geval, zou vaccinatie voor hen dus een minder goede oplossing zijn tegen het coronavirus”, stelt Sanquin.
De eerste resultaten van het onderzoek worden in juli van dit jaar verwacht. De studie maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Covid-19, bedoeld om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden.