Kapel Dieren dient nu als cellowinkel
Al decennialang wordt de hervormde kapel in het Gelderse Dieren niet meer kerkelijk gebruikt. Restauranthouders beproefden hun geluk in het kleine kerkgebouw, maar zonder succes. Sinds het najaar heeft de kapel een heel andere bestemming: celliste Mirjam Daalmans heeft er haar cellowinkel en lespraktijk.
Dertien jaar oud was ze, toen haar ouders haar meenamen naar een uitvoering van een van de Bachcantates. Daar verloor Daalmans haar hart aan de cello. „Ik was helemaal verkocht. Toen ik op les ging, merkte ik dat het instrument me goed lag.”
Ze koos voor een leven als muziekprofessional. Dat betekent, naast concerteren, een uitgebreide lespraktijk. De laatste jaren had ze die in Rhenen, waar ze woonde; leerlingen komen uit de wijde omtrek.
Telkens merkte Daalmans dat ouders van leerlingen bij haar kwamen met dezelfde vraag: Ons kind wil graag cello spelen, maar waar halen we zo’n instrument eigenlijk vandaan? En welke moeten we dan kiezen? Verwonderlijk zijn die vragen niet, want de aankoop van het forse instrument –de cello wordt zittend bespeeld, terwijl het instrument rust op de grond– kan al snel in de duizenden euro’s lopen.
Ze besloot zelf te beginnen met de verhuur en verkoop van cello’s. „Ik heb er een aantal gekocht om uit te lenen, zo is de cellowinkel ontstaan. Beginners die huren, bouwen een spaarpotje op: het huurgeld van het eerste jaar gaat van de prijs af als ze de cello later willen aanschaffen.”
Haar werk leidde tot een zoektocht naar een pand om wonen en werken te combineren. Toen viel het oog op de voormalige hervormde kapel in Dieren. Het gebouw uit 1937 is jarenlang gebruikt als jeugdkapel. „Toen ons gezin hier eind vorig jaar introk, vonden we op zolder nog een vlag van de meisjesvereniging.”
In 1980 raakte het kerkje buiten gebruik als jeugdkapel. Daarna bood het onderdak aan groepen van allerlei pluimage; een pinkstergemeente kerkte er, muziekverenigingen repeteerden er en de laatste jaren diende de kapel meerdere keren als restaurant. Horeca kwam er nooit echt van de grond en zo kwam het gebouw te koop te staan, waarna Daalmans haar kans schoon zag.
De ombouw van restaurant tot cellowinkel viel mee, zegt ze. „Alles was paars, dat hebben we opnieuw geschilderd. Van wat vroeger de bar was, hebben we nu een toonbank gemaakt.” In de zijbeuk van de kapel heeft ze een leskamer voor haar praktijk, hoewel ze vanwege corona momenteel ook vaak in de ruime kerkzaal lesgeeft. En plannen voor de toekomst zijn er ook nog: zo moet er buiten naast het kerkje een „mini amfitheater” komen, een ruimte voor uitvoeringen.
Het gebouw leent zich geweldig voor de nieuwe bestemming, zegt de celliste. Ook voor de concerten die ze –als het weer mag– op touw wil zetten; de akoestiek nodigt uit om muziek te maken.
De winkel is vooralsnog alleen op afspraak geopend. Dat past ook het beste bij de aankoop van een cello, vindt Daalmans. Een dergelijk instrument kiezen is een persoonlijk proces, waarin je meestal niet over één nacht ijs gaat. Daarbij hoort persoonlijke aandacht en advies van de verkoper.
In het kerkje staan heel wat verschillende instrumenten opgesteld, de prijzen variëren van 895 euro tot zo’n 8000 euro. Daalmans weet feilloos hoe elke cello klinkt; deze warm en diep, de ander wat hoger en helderder, een derde speelt zwaarder dan gemiddeld. „Klanten zoeken naar een klik met een instrument. Met sommingen ben ik twee uur bezig, soms nog langer, weer anderen komen meerdere keren langs.”
Regelmatig merkt de celliste dat het gebouw voor mensen herinneringen herbergt. „Een man uit Velp bezocht de winkel en vertelde dat hij hier vroeger kerkte. Een van de omwonenden zei dat ze hier nog heeft gegymd toen de kapel leegstond. Ze vertelde hoe blij ze was dat het gebouw weer een nieuwe bestemming kreeg.”
Meer informatie: www.cellowinkel.nl