Regime Myanmar in actie tegen internet tijdens protesten
De militaire machthebbers in Myanmar hebben providers bevolen Twitter en Instagram te blokkeren, enkele dagen na het uitschakelen van Facebook. Alles wijst op een nationale ‘internet-blackout’ volgens waarnemers van Telenor Myanmar. Het is een van de twee mobiele telefoonbedrijven in het land die geheel in buitenlandse handen zijn.
De sluiting van het internet komt nadat online talrijke beelden waren verspreid van straatprotesten tegen de coup. De afgezette en onder huisarrest geplaatste ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi had eerder opgeroepen zich tegen de generaals te verzetten.
De staatsgreep volgt op een eclatante verkiezingsoverwinning van de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi in november. De stembusgang bleek een afgang voor de partij waar de militairen op hadden gerekend. Zij claimen nu verkiezingsfraude en hebben de macht weer naar zich toegetrokken. Minstens rond de 150 leden van de regering, inclusief de president Win Myint, parlementariërs, hoge ambtenaren, activisten en journalisten zijn opgepakt. Zaterdag werd bekend dat ook de Australische economisch adviseur van Aung San Suu Kyi, Sean Turnell, is aangehouden.
In Myanmar, dat destijds Birma heette, werd in 1962 een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een op communistische leest geschoeide totalitaire staat vestigden die pas sinds het einde van de vorige eeuw heel langzaam vrijer is geworden. De ‘staatsraad’ waar de militairen mee regeerden werd pas in 2011 ontbonden.