Onderzoek: ‘geluidsvervuiling’ negatief voor zeeleven wereldwijd
Geluiden van menselijke activiteiten onder water, bijvoorbeeld door zeeschepen of seismisch onderzoek, hebben een negatief effect op zeedieren en ecosystemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden.
Volgens de onderzoekers is natuurlijk geluid fundamenteel voor het leven in zee. Zo nemen mariene soorten, van kwallen tot walvissen, geluid waar om dat te gebruiken bij hun dagelijkse activiteiten. Het helpt ze voedsel en soortgenoten te vinden of biedt ondersteuning bij jagen of beschutting zoeken.
De wereldwijde industrialisatie van de oceaan heeft echter geleid tot meer geluidsoverlast door menselijke activiteiten in en rond het water, stelt Hans Slabbekoorn van het Instituut Biologie Leiden. „Geluidsvervuiling in en om het water leidt tot een afname van natuurlijke geluiden van biologische oorsprong, zoals van zeezoogdieren, vissen en garnalen. Het beïnvloedt ook natuurlijke geluiden van hydrogeologische oorsprong, zoals van golven, de branding en brekend ijs. De veranderde geluidsomstandigheden onder water hebben een negatieve invloed op mariene soorten en ecosystemen.”
In een publicatie in het wetenschapsblad Science leveren Slabbekoorn en medeauteurs bewijs voor de problemen en dragen mogelijke oplossingen aan. Zo zouden technologische oplossingen gevonden kunnen worden voor het verminderen van de geluidsoverlast.