Suu Kyi aangeklaagd en in hechtenis
De door het leger afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is woensdag voor de strafrechter verschenen en aangeklaagd wegens het overtreden van een wet die over de export en import van producten gaat.
Ze riskeert daarmee drie jaar cel. Suu Kyi en de afgezette president Win Myint zijn voor ten minste vijftien dagen in voorlopige hechtenis geplaatst, meldden onafhankelijke internetmedia.
De voormalige president zou ervan worden beschuldigd coronamaatregelen aan zijn laars te hebben gelapt en zo de wet op natuurrampen te hebben overtreden. De aanklacht tegen Suu Kyi vloeit volgens kringen rond de voorgeleiding voort uit een huiszoeking bij haar in de hoofdstad Naypyitaw waar „illegaal ingevoerde elektronische apparatuur” is gevonden.
Het leger greep maandag de macht, nadat er verkiezingen waren gehouden waar de Nationale Liga voor Democratie van Suu Kyi de grote winnaar van was. De partij, die door de machtige legertop wordt gesteund, verloor smadelijk. Myanmar telt circa 54 miljoen inwoners en was eerder bekend als Birma. De militairen grepen er in 1962 de macht en vestigden een op communistische leest geschoeide totalitaire staat. Ze lieten de teugels pas een halve eeuw later vieren. Suu Kyi was sinds 2016 de regeringsleider en minister van Buitenlandse Zaken.
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft woensdag gezegd dat hij de internationale druk op de militaire junta in Myanmar verder wil opvoeren. Guterres wil dat het leger de macht weer overdraagt aan de democratisch gekozen regering.
„We doen alles wat we kunnen om alle belangrijkste spelers te mobiliseren om genoeg druk op Myanmar te zetten, zodat zeker is dat deze coup faalt”, zei Guterres in The Washington Post. „Dit is volkomen onacceptabel na verkiezingen –die volgens mij normaal zijn verlopen– en een lange transitieperiode.”
De militaire machtshebbers hebben intussen Facebook op zwart laten zetten. Aanhangers van de oppositie gebruikten die dienst om kritiek te uiten op de coupplegers. De autoriteiten zeggen dat Facebook is afgesloten omdat mensen er „nepnieuws en desinformatie” verspreiden. Ondanks die maatregel kon Facebook op sommige plaatsen nog wel worden gebruikt.