EU-plan tegen kanker pakt alcohol en tabak aan
Voorkomen is beter dan genezen. Dat is de hoofdlijn in het nieuwe EU-plan voor kankerbestrijding, dat de Europese Commissie op de vooravond van Wereldkankerdag presenteerde.
Veel mensen lijden tijdens de coronapandemie in stilte aan de gevolgen van kanker. Dat zei de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag. Ze sprak van 1,3 miljoen EU-burgers die vorig jaar aan de ziekte overleden en 2,7 miljoen Europeanen die in 2020 de kankerdiagnose kregen.
Als er geen actie wordt ondernomen om deze cijfers terug te dringen, zal volgens de Commissie het aantal kankerpatiënten alleen maar toenemen en in 2035 de voornaamste doodsoorzaak in de Europese Unie zijn.
Het dagelijks bestuur van de EU heeft daarom in totaal 4 miljard euro vrijgemaakt voor de bestrijding van kanker. De Commissie wil zich vooral inzetten voor de voorkoming van kanker.
Vicevoorzitter Margaritis Schinas, die met collega Stella Kyriakides (Volksgezondheid), het plan verder toelichtte, zei dat het gebruik van tabak de belangrijkste vermijdbare risicofactor is.
Rookvrij
Tabak is volgens Schinas in 15 tot 20 procent van alle gevallen in de EU de oorzaak van de ziekte. Daarom zal de Commissie zich er de aankomende jaren voor inzetten om een rookvrije samenleving te creëren, zei hij.
Zo gaat het dagelijks bestuur onderzoeken hoe zij strengere regels rond tabak kunnen invoeren. Ook wordt er volgens de vicevoorzitter gekeken naar de mogelijkheden om de belasting op tabaksartikelen verder te verhogen.
Daarnaast wil de Commissie ook meer bewustzijn creëren over de gevaren en invloed van alcohol. Er zouden in 2023 gezondheidswaarschuwingen op alcoholische producten moeten komen, vulde Kyriakides aan.
Een andere vorm van preventie die het dagelijks bestuur steunt, is het inenten tegen infecties die kanker kunnen veroorzaken, de zogenaamde baarmoederhalskankerprik. In het plan staat het voornemen om ten minste 90 procent van de meisjes in de EU in te enten.