Keuze voor Amerikanen lastig tot het laatst
Angst voor terreuraanvallen en zorgen om werk en de eigen portemonnee maakten voor Amerikaanse kiezers de keus tussen president George Bush en uitdager John Kerry lastig tot het laatst. Volgens peilingen van Associated Press onder 9.753 kiezers die net hun stem hadden uitgebracht verkeerden de Amerikanen dinsdag in een pessimistische stemming.
De meeste kiezers meenden dat de oorlog in Irak verkeerd gaat en dat de economie niet goed draait. Maar driekwart maakte zich ook zorgen over de mogelijkheid van een nieuwe terroristische aanval, een factor die Bush in de kaart speelde.
‘Beide kandidaten stelden mij teleur’, zei Melissa Smith (40), die pas op het allerlaatst een keus kon maken. ‘Bush heeft sommige keuzes gemaakt om de verkeerde redenen. Maar ik ben er niet van overtuigd dat Kerry de kracht heeft om ons de goede kant op te leiden.’
Jonge kiezers stemden meer op Kerry dan op Bush, maar hun opkomst was niet zo groot als werd verwacht. Iets minder dan 10 procent van de kiezers was tussen de 18 en 24 jaar, vrijwel gelijk aan het aandeel jonge kiezers in het jaar 2000. Toen stemden ongeveer evenveel jongeren op Bush als op Al Gore.
Bush–stemmers zijn vooral blanke mannen, mensen met een gezinsinkomen van meer dan 100.000 dollar die wekelijks naar de kerk gaan. Driekwart van de blanke kiezers die zichzelf als ’born–again christen’ of evangelisch beschouwt, stemde op Bush. Morele waarden en terrorisme zijn voor hen zaken die er het meeste toe doen.
‘Ik denk dat Bin Laden bang is voor Bush’, zei Rebecca Lesko (50). ‘Dat is de reden dat er nog geen bomaanslag is geweest.’
De kwaliteiten die Bush–stemmers het meeste aanspreken in een kandidaat zijn krachtig leiderschap en duidelijke stellingnames. Meer dan de helft van alle kiezers meende dat Bush meer oog heeft voor de belangen van grote ondernemingen dan van gewone Amerikanen.
Kerry was favoriet onder zwarte en Spaanstalige kiezers. Voor Kerry–kiezers waren de economie en werkgelegenheid de belangrijkste issues, gevolgd door Irak. Ongeveer de helft van de mensen die op Kerry stemden deed dat ‘omdat hij een noodzakelijke verandering teweeg zal brengen’. Ongeveer de helft van alle kiezers geloofde dat Kerry voornamelijk zegt wat hij denkt dat mensen willen horen.
De gevoelens over de regering–Bush waren sterk verdeeld. Een kwart van de kiezers was kwaad op de regering, een ongeveer even groot deel was enthousiast.
Een op de drie kiezers was tegen juridische erkenning van homoseksuele en lesbische stellen. Onder de rest was een aanzienlijke meerderheid wel voor een geregistreerd partnerschap in plaats van een homohuwelijk.
Negen van de tien kiezers hadden er op zijn minst enig vertrouwen in dat de stemmen in hun staat accuraat worden geteld.