Tweede Kamer stemt in met nieuwe taakstrafwet
Met een kleine meerderheid van 80 stemmen voor is de Tweede Kamer dinsdag akkoord gegaan met de nieuwe taakstrafwet van de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie).
De wet behelst dat de rechter een veroordeling wegens geweld tegen een ambtenaar met een publieke taak in het kader van de handhaving van de orde of de veiligheid niet meer mag afdoen met alleen een taakstraf of een boete; iets wat overigens slechts sporadisch gebeurt.
Van VVD, PVV, CDA en SGP was al bekend dat zij de wet zouden steunen. Dinsdag sloten ook FVD, 50PLUS en Krol zich daarbij aan.
Tijdens de behandeling van de wet, een week geleden, deden meerdere fracties een verwoede poging de wet nog verder naar hun hand te zetten. PVV-Kamerlid Helder ging daarbij het verst. Als het aan haar lag zouden de keuzemogelijkheden van de rechter nog verder worden beperkt en zouden rechters geen taakstraf meer mogen opleggen in combinatie met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van enkele dagen. Rechters maken nu geregeld gebruik van die route om zo het taakstrafverbod te omzeilen: aftrek van voorarrest leidt er namelijk toe dat er de facto toch alleen een taakstraf wordt opgelegd. Helder wilde ook de mogelijkheid dat een rechter wel een schuldigverklaring uitspreekt maar geen straf oplegt, blokkeren, maar de twee voorstellen haalden geen meerderheid.
De Kamer ging evenmin mee in haar voorstel om de wet zo te verruimen dat ook bepaalde vormen van openlijke geweldpleging eronder zouden vallen.
De wet verruimen, was vorige week ook de insteek van SGP-Kamerlid Bisschop. Hij vond dat ook het vernielen van politiewagens of ambulances gerichter moest worden bestraft, maar ook zijn plan sneuvelde bij de stemmingen.
De partijen die dinsdag in de Tweede Kamer voorstemden, hebben in de Eerste Kamer 32 zetels; niet genoeg voor een meerderheid.