Kamer eist compensatie voor gedupeerden zwarte lijst Belastingdienst
Een brede meerderheid in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen mensen te compenseren die onterecht zijn geschaad omdat ze op een zwarte lijst stonden van de Belastingdienst.
Dat voorstel deed GL-Kamerlid Snels maandag tijdens een debat over fraude-opsporing bij de Belastingdienst en het gebruik daarbij van de tweede nationaliteit. VVD, CDA, D66, SP, PvdA, 50PLUS en DENK steunen het voorstel.
Mensen die een belasting- of toeslagenschuld hadden van 10.000 euro of meer en op een zwarte lijst stonden van de Belastingdienst, bijvoorbeeld vanwege hun tweede nationaliteit, kregen automatisch geen minnelijke schuldregeling als ze daartoe een verzoek indienden. Dat schreef de interne werkinstructie van de Belastingdienst voor, maakten staatssecretarissen Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) en Van Huffelen (Toeslagen en Douane) vorige week al bekend. De werkinstructie werd tot maart 2020 gebruikt.
Volgens de Faillissementswet moet de Belastingdienst toetsen of iemand met een schuld te goeder trouw is geweest als diegene vraagt om een minnelijke schuldregeling. De Belastingdienst ging er zonder de individuele situatie te beoordelen vanuit dat iemand die op een fraudelijst stond en een schuld had van 10.000 euro of meer, niet te goeder trouw was.
Na intern onderzoek bij de Belastingdienst blijkt dat er 211 fraudelijsten binnen de dienst in omloop waren. Vijlbrief kon tijdens het debat niet aangeven met welke derde partijen de Belastingdienst de zwarte lijsten had gedeeld. Burgers kunnen ernstig nadeel ondervinden van het delen van de lijsten door de Belastingdienst. Woningcorporaties kunnen bijvoorbeeld op basis van de lijsten iemand een huurwoning hebben geweigerd. Iedereen die op een fraudelijst van de Belastingdienst stond, krijgt daarover een brief.
Staatssecretaris Vijlbrief kon maandag tot frustratie van de Kamer ook geen antwoord geven op de vraag hoeveel mensen door de werkwijze van de Belastingdienst in de problemen zijn gekomen. De werkwijze met fraudelijsten is bijna een jaar geleden beëindigd, maar het aantal gedupeerden is nog niet in beeld. De Belastingdienst gaat daarom 300.000 tot 500.000 verzoeken om een minnelijke schuldregeling handmatig doornemen, om te beoordelen of een verzoek onterecht is afgewezen.