Korpschef: politie extra alert bij demonstraties
De politie is voorbereid op nieuwe demonstraties in het weekend en extra alert op ongeregeldheden. De kans bestaat dat goedbedoelde demonstraties en manifestaties worden ‘gekaapt’ door relschoppers, waarschuwt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie.
„In het weekend hebben we niet alleen te maken met de avondklok, maar overdag ook met demonstraties die mogelijk ‘gekaapt’ kunnen worden.” Van Essen wil niet speculeren of hij zaterdag of zondag nieuwe ongeregeldheden verwacht. „Ik doe wel een oproep aan een ieder: houd je aan de maatregelen. We komen hier alleen maar gezamenlijk uit. Hoe strikter we ons aan de maatregelen houden, des te groter de kans dat we er eerder van af zijn”, zegt Van Essen.
Demonstreren is een grondrecht, zegt Van Essen. „Mensen mogen hun ongenoegen uiten, mits ze zich tijdens manifestaties aan de maatregelen houden. Gemeenten kunnen voor demonstraties beperkingen opleggen, bijvoorbeeld door een maximumaantal bezoekers aan te houden of een plaats aan te wijzen.”
Van Essen wil organisatoren van demonstraties waarschuwen. „Het risico op kapen is er. Dat is een zorg die erbij komt. Daar zijn we extra alert op. Mensen die zonder kwaad in de zin hun ongenoegen gaan uiten over de maatregelen, dat is gewoon te handelen.”
In verschillende gemeenten is dit weekeinde een noodverordening van kracht uit angst voor nieuwe ongeregeldheden die samenhangen met de avondklok. De politie heeft op de plaatsen waar de maatregel van kracht is meer bevoegdheden om mensen aan te houden en te fouilleren. Onder meer in Apeldoorn, Venray en Meppel hebben de burgemeesters een noodverordening ingesteld vanwege aangekondigde rellen. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft twee manifestaties verboden die voor zondag in zijn stad waren aangekondigd.
De politie blijft social media monitoren. De onrust op social media baart Van Essen zorgen: „Social media werken als een blaasbalgeffect en hebben een mobilisatiekracht. Dat had invloed op de omvang, de mate van geweld en de snelheid van de ongeregeldheden van afgelopen week. En het risico bij social media is het copycatgedrag.” Opruien via social media is strafbaar, benadrukt de korspchef. „Als we zien dat mensen opruien, leidt dat tot vervolging en onvoorwaardelijke celstraffen.”
Van Essen prijst de steunbetuigingen voor de politie uit de samenleving. „We krijgen worstenbroodjes, taart, spandoeken, een serenade. Dat zijn uitingen van waardering, die doen ons goed. De druk op de politie is groot, maar we zien ook dat veel mensen zich aanmelden voor extra diensten. Het moraal onder de troepen is goed.”