Nieuwe site voor jeugdwerker: goedinvorm.nu
Vierduizend artikelen met jeugdwerkmateriaal zijn nu online beschikbaar op goedinvorm.nu. De site, een initiatief van het Interkerkelijk Kenniscentrum voor kinder- en jongerenwerk in de kerk, moet de jeugdwerker op weg helpen bij de wekelijkse voorbereiding.
Het liefst zou Lydia van Ginkel aan de keukentafel zitten bij leidinggevenden in het kerkelijk jeugdwerk, als die een avond aan het voorbereiden zijn. Om hen te helpen met het opzetten van een Bijbelstudie, met het vinden van een goede werkvorm of een passend spel. Want veel leidinggevenden missen volgens Van Ginkel hiervoor de tijd, de creativiteit of hebben eenvoudigweg geen toegang tot jeugdwerkmateriaal. Dat merkt ze in haar werk als jeugdwerkadviseur bij het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), een jeugdwerkorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Om catecheten, jeugdwerkers en jeugdouderlingen zo veel mogelijk te ontzorgen en het jeugdwerkmateriaal toegankelijker te maken, ontwikkelde het Kenniscentrum voor kinder- en jongerenwerk in de kerk de site goedinvorm.nu, vertelt projectleider Van Ginkel. Met deze site heeft de jeugdwerker in een paar muisklikken 4000 artikelen en diverse methoden tot zijn beschikking. Daarmee kan die inspiratie opdoen voor de vertelling op de kinder(evangelisatie)club. Of voor Bijbelstudie op de tienerclub. Of voor de zondagsschool. „Geestelijk onderwijs aan de jeugd vinden we belangrijk, met dit platform helpen we leidinggevenden bij hun wekelijkse voorbereiding”, aldus Van Ginkel.
Het kenniscentrum biedt op de site, die donderdag officieel gelanceerd is, materiaal aan van verschillende jongerenorganisaties. Van Ginkel: „We richten ons op de breedte van de gereformeerde gezindte. We onderscheiden ons op kwaliteit en inhoud, het initiatief gaat niet uit van een bepaald kerkverband. Veel materiaal dat jeugdwerkorganisaties ontwikkeld hebben, is bruikbaar voor een brede doelgroep.”
Het grootste gedeelte van het materiaal op de site is nu nog afkomstig van het LCJ. Daarnaast zijn er methoden van onder andere het Hervormd Jeugdwerk (HJW) en de Bond van Hervormde Zondagsscholen. „Dat aantal zal in de toekomst groeien”, zegt de projectleider. „We zijn nog in gesprek met andere organisaties die ook hun materiaal willen aanbieden via de nieuwe site.”
De site biedt ook toerustingscursussen aan voor leidinggevenden en catecheten. Als jeugdwerkadviseur verzorgde Van Ginkel al toerustingsavonden. Ze merkt hoe lastig het is om vier cursusavonden te organiseren omdat veel deelnemers drukbezet zijn. Daarom is een deel van de cursus nu op de site te volgen. „Om de vaardigheden te oefenen, plannen we wel een of twee fysieke cursusavonden in.”
Van Ginkel maakte zelf al gebruik van de site. „Ik zocht laatst bijvoorbeeld nog een leuk spel voor op de kinderclub waar ik leidinggevende ben. Ik hoefde thuis niet te zoeken in allerlei mappen, maar ik kan terecht op de site en het spel zo ook makkelijk delen met mijn medeleidinggevenden. Ik merk nu al dat het materiaal via de site bij leidinggevenden komt en hen helpt bij het voorbereiden van een jeugdavond.”