Economie VS toonde in vierde kwartaal verder herstel
De economie van de Verenigde Staten heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar verder herstel getoond. Volgens een eerste raming door de Amerikaanse overheid nam de omvang van de grootste economie ter wereld voor de tweede periode op rij toe, maar de groei was wel een tikkeltje zwakker dan alom was verwacht.
Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 4 procent aan, terwijl economen in doorsnee op een toename van 4,2 procent hadden gerekend. In het voorgaande kwartaal was nog sprake van de sterkste groei ooit gemeten, met een plus van 33,4 procent. De forse opleving uit de zomer volgde op de enorme neergang in de eerste maanden van de coronacrisis. Over heel 2020 kromp de Amerikaanse economie met 2,5 procent.
De uitgaven van consumenten, het grootste deel van de economie, stegen met 2,5 procent. Dat was lager dan de verwachtte 3,1 procent. Mogelijk speelt mee dat consumenten door het voortwoekerende virus toch wat terughoudender zijn geworden in hun consumptiegedrag.
De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, merkte eerder deze week al op dat het economisch herstel in de VS lijkt af te zwakken. Dat zou komen door het stijgende aantal coronabesmettingen en nieuwe lockdowns tegen de virusuitbraak in het land. Inmiddels heeft de nieuwe president Joe Biden wel een nieuw steunpakket van 1,9 biljoen dollar aangekondigd, om de economie extra aan te zwengelen. Dat komt bovenop het pakket van 900 miljard dollar dat in december werd goedgekeurd.
De Amerikaanse groeicijfers kunnen niet zomaar worden vergeleken met economische cijfers uit bijvoorbeeld Europa. Dat komt omdat de economische groei- of krimpcijfers in de VS bekend worden gemaakt op basis van een zogeheten geannualiseerde berekening. Daarbij wordt de kwartaalprestatie denkbeeldig doorgetrokken over een heel jaar.