Politiek

Kamer neigt naar ruimer taakstrafverbod

Er gloort een Kamermeerderheid voor het voorstel van de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie) waarbij rechters geweld tegen hulpverleners voortaan niet meer mogen bestraffen met alleen een taakstraf of geldboete.

Redactie politiek
27 January 2021 21:16
Dekker. beeld ANP, Sem van der Wal
Dekker. beeld ANP, Sem van der Wal

Woensdag betuigden VVD, PVV, CDA en SGP al hun instemming in een Kamerdebat. Als FVD, dat niet bij de vergadering was, volgende week ook instemt, is er met 76 zetels voor nipt voldoende steun.

Sinds 2014 heeft de rechtspraak al te maken met een gedeeltelijk taakstrafverbod. Dat ziet op ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Dekker en Grapperhaus stellen een uitbreiding voor, waarmee ook alle vormen van fysiek geweld tegen hulpverleners die strafrechtelijk worden aangemerkt als mishandeling onder de verbodsbepaling komen te vallen, inclusief de pogingen daartoe. De kring van hulpverleners is in het voorstel breed geformuleerd. Het gaat om ambtenaren met een publieke taak in het kader van de handhaving van de orde of de veiligheid: politie, brandweer, ambulancepersoneel en boa’s.

De coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zien niets in het voorstel, evenals SP, PvdA en GroenLinks, omdat het niet zorgt voor een grotere politiecapaciteit of een betere pakkans. Bovendien, zo voerde CU-Kamerlid Van der Graaf woensdag aan, is het vonnissen van een zwaardere straf dan alleen een taakstraf voor geweld tegen hulpverleners nu al de norm, en wijken rechters daar slechts in uitzonderlijke situaties van af.

Dekker bestreed dat met cijfers. Opgeteld kwamen van 2015 tot 2019 556 veroordeelden voor het mishandelen van personen met een publieke taak weg met alleen een taakstraf, rekende hij woensdag voor.

Een al bestaande mogelijkheid voor rechters voor het omzeilen van het taakstrafverbod dat momenteel al van kracht is, blijft als het aan Dekker ligt overigens ook na een eventuele verruiming gewoon bestaan. Ook dan kunnen rechters een taakstraf en een onvoorwaardelijke celstraf van hooguit enkele dagen opleggen, met aftrek van voorarrest, waarmee netto alleen de taakstraf resteert. Een voorstel van PVV-Kamerlid Helder om die ontsnappingsclausule te blokkeren, heeft geen meerderheid.

Helder, het Kamerlid dat als eerste op de woensdag door Dekker en Grapperhaus verdedigde wetswijziging aandrong, wilde ook in een ander opzicht nog een stap verder gaan. Ook voor openlijk geweld tegen hulpverleners dat in vereniging is gepleegd en inbreuk doet op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer is alleen een taakstraf als het aan haar ligt passé. Daarmee zou de nieuwe wet ook gaan gelden voor iedereen die onderdeel was van een groep die een hulpverlener belaagde door met stenen te gooien, of hem een sloot in te duwen. Dekker wilde zo’n verruiming wel voor zijn rekening nemen, maar een Kamermeerderheid niet.

SGP-Kamerlid Bisschop stelde voor om ook het vernielen van bijvoorbeeld voertuigen onder het taakstrafverbod te laten vallen, omdat ook dat de hulpverlening kan belemmeren en tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook voor dat plan is nog geen meerderheid.

Een voorstel van VVD’er Van Wijngaarden om ook journalisten toe te voegen aan de categorie van beroepsbeoefenaren voor wie het nieuwe taakstrafverbod zou moeten gelden, heeft momenteel evenmin voldoende draagvlak. Minister Grapperhaus wil wel laten onderzoeken wat daarvan de voors en tegens zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer