Binnenland

Geboortegolf in ziekenhuis Betuwe

Gelaten laten drie pasgeboren baby’s in het Rivierenland Ziekenhuis alle drukte dinsdag over zich heen komen. Dat ze onderdeel zijn van een unieke geboortegolf en daardoor in uitbundig bloeiende hortensia’s worden gezet, dringt niet echt tot ze door.

Gert Janssen
27 January 2021 17:23
Vrolijke drukte in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel. De geboortegolf door de lockdown in het voorjaar van 2020 beleeft momenteel zijn piek.  beeld VidiPhoto
Vrolijke drukte in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel. De geboortegolf door de lockdown in het voorjaar van 2020 beleeft momenteel zijn piek.  beeld VidiPhoto

Het Betuwse ziekenhuis telt op dit moment 25 procent meer borelingen dan vorig jaar rond deze tijd. Een trend die ook in andere ziekenhuizen zichtbaar is. De verwachting is dat dit stijgt naar 30 procent over de hele maand januari.

Oorzaak en gevolg liggen voor de hand. Negen maanden geleden de eerste lockdown en nu een babyboom. Klopt, glimlacht Manon Haneveer, unitmanager van het Rivierenland Ziekenhuis. „Sinds eind december draaien we overuren. Ook van collega-verloskundigen uit andere delen van Nederland horen we deze berichten. Baby’s trekken zich niets aan van een lockdown of avondklok.”

Topdrukte

De topdrukte in de ziekenhuizen bereikte ook de producenten van kamerhortensia’s. Zij bedachten een vrolijke actie om zowel het drukke ziekenhuispersoneel als de kersverse ouders een hart onder de riem te steken. Het Betuwse hospitaal verzon vervolgens een passende naam voor de campagne: Babyb(l)oom.

Kwekers zorgen er straks voor dat de planten bij de kersverse ouders worden gebracht, mits ze zich aanmelden via Facebookpagina Hydrangeaworld en in de tekst #babybloom vermelden. De eerste honderd deelnemers krijgen een roze of blauw exemplaar toegestuurd. „We willen zo wat vrolijkheid brengen, want tijdens de lockdown is kraambezoek vooral raambezoek,” vertelt Marjanne van den Berg van het gelijknamige kweekbedrijf uit Est.

Haneveer bevestigt dat: „Familie mag vanwege risico op besmetting niet aanwezig zijn bij de bevalling: alleen de aanstaande vader en één familielid mits zij geen coronaklachten hebben. Bovendien dragen onze verpleegkundigen extra beschermende kleding. De vader mag de kamer ook niet verlaten, tenzij hij direct naar huis gaat. Tot nog toe hebben deze maatregelen er voor gezorgd dat er niemand besmet is geraakt.”

Omdat 90 procent van het aantal bevallingen in het ziekenhuis plaatsvindt, is het alle hens aan dek in de ziekenhuizen. „Aanstaande moeders laten vooraf weten dat ze bij ons willen bevallen, dus daar kunnen we in de planning al rekening mee houden,” aldus de ziekenhuismanager. „Alle tien de verloskamers zijn nu iedere dag bezet. Het loopt storm.”

De keuze voor een ziekenhuisbevalling is toegenomen door „pijnstillingsbehoefte” bij met name jonge moeders en het veiligheidsgevoel bij eventuele complicaties. Een uitzondering daarop vormt de Biblebelt, merkt verloskundige Rosemarijn Pater uit Veenendaal op. „Daar lijkt men vooral een nietzeurenmentaliteit te hebben.”

De verrassingsactie van de hortensiakwekers beschouwt de Veenendaalse vroedvrouw als een „welkome steun in de rug voor personeel en ouders. Superleuk dit. Het zorgt voor vrolijkheid en dat kunnen de mensen in deze onzekere tijd wel gebruiken. De reacties zijn alleen maar positief.”

Kweker Van den Berg: „Een van de vaders kwam direct naar mij toe voor tips om de kamerhortensia te verzorgen. Kort samengevat: ze moeten op een lichte plaats staan, liefst in de vensterbank, en meer water krijgen dan een andere plant. Maar ook weer niet te veel. Natte voeten zijn taboe. Dan houden ze het zeker een maand lang vol.”

Op scherp

Ondertussen staat het ziekenhuispersoneel op scherp. De voorspellingen rond de nieuwe coronavarianten beloven niet veel goeds. „Met deze geboortegolf is er sprake van een positieve drukte, maar dat kan straks anders worden. We houden ons hart vast. Over negen maanden verwachten we in ieder geval weer een nieuwe babyboom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer