Bot wil in EU ambassadeur voor rechten van de mens
Het kabinet vindt het belangrijk dat er nog tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap een Europese mensenrechtenambassadeur komt. De regering is een „warm voorstander” van zo’n functionaris.
Dat zei minister Bot van Buitenlandse Zaken maandag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van zijn begroting.
Met die toezegging kwam hij tegemoet aan de ChristenUnie, die zich in de Kamer sterk heeft gemaakt voor een mensenrechtenambassadeur in Europa. Minister Bot heeft daarover een aantal voorstellen gedaan aan EU-buitenlandcoördinator Solana en hij zal erop toezien dat de Spanjaard er iets mee doet.
De bewindsman liet de christelijke fracties in de Kamer verder weten dat de regering zich bewust is van de rol die religie speelt in het mensenrechtenbeleid. In de relatie met Syrië blijven de rechten van christenen een punt van aandacht, voegde Bot daaraan toe.
SGP-kamerlid Van der Staaij drong bij de bewindsman aan op een „alerte en daadkrachtige houding” als het gaat om de positie van christenen in islamitische landen. Het protest tegen christenvervolging in die landen is vaak „te mager en te flauw.” Als voorbeeld noemde de SGP’er de antwoorden van Bot op schriftelijke vragen over christenen in Iran. Die waren „te relativerend van toon”, aldus Van der Staaij.
Het kabinet is niet van plan de diplomatieke post bij het Vaticaan op te geven, zoals D66 maandag voorstelde. D66-kamerlid Van der Laan vroeg zich af waarom alleen de Rooms-Katholieke Kerk zo’n speciale vertegenwoordiging moet hebben.
De bewindsman nam maandag de wens van de Tweede Kamer over om de Libanese organisatie Hezbollah in haar geheel op de EU-lijst van terroristische organisaties te zetten. Onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft volgens Bot uitgewezen dat er een verband is tussen de politieke en de militaire tak van Hezbollah. De minister zal er nu in EU-verband voor pleiten de gehele organisatie te verbieden en de financiële tegoeden in de EU te bevriezen.
De EU zal zich blijven inzetten voor het vredesproces in het Midden-Oosten, zei Bot verder in het debat. De zogeheten routekaart staat daarbij nog steeds centraal. Een vredesregeling in het Midden-Oosten is zonder medewerking van de VS echter „niet denkbaar”, aldus de minister.
In het begrotingsdebat bleek ook dat de twee Nederlanders die Brazilië ontvluchtten na een veroordeling voor kinderporno wellicht in Nederland worden vervolgd. De twee mannen konden Brazilië vorig jaar ontvluchten met behulp van ten onrechte verstrekte noodpaspoorten. Bot gaf toe dat het consulaat-generaal in Brazilië, maar ook het departement in Den Haag, in deze zaak „ernstige fouten” hebben gemaakt. Alle betrokkenen zijn inmiddels op hun fouten aangesproken.
De bewindsman sloot maandag niet uit dat Nederlandse militairen na 15 maart toch nog langer in Irak blijven. De regering houdt vast aan terugtrekking per medio maart, maar bij „onvoorziene omstandigheden” of „een beroep op ons van de hele wereld”, komt het kabinet terug bij de Tweede Kamer voor overleg, zei de minister.