Kandidaten voeren tot de laatste uren campagne
President Bush en senator Kerry liepen elkaar maandag bijna letterlijk voor de voeten tijdens de laatste uren van de verkiezingscampagne waarin zij de zwevende kiezers in enkele cruciale ”swing states” nog probeerden over de streep te halen.
Na aankomst op het vliegveld in Milwaukee in Wisconsin moest Kerry op het vliegveld namelijk even wachten totdat de Air Force One, het toestel van president Bush, was vertrokken.
„Jullie gaan morgen massaal stemmen en daarmee halen wij Wisconsin binnen”, aldus Democratisch senator John Kerry later tegen een grote menigte in een druilerige regen. Het was letterlijk dezelfde boodschap die Bush eerder tegenover een grote menigte Republikeinse aanhangers had uitgedragen. Kerry begon de dag in het zonnige Florida voordat hij naar Amerika’s regenzone vloog. Na een stop in Wisconsin ging het door naar Michigan en Ohio en vervolgens terug naar Wisconsin en daarna opnieuw naar Ohio.
President Bush begon gisteren in Ohio en vloog vervolgens naar Pennsylvania. Vandaar ging het door naar Wisconsin, waar hij het pad van Kerry kruiste. Van Wisconsin vloog de president door naar Iowa en New Mexico en vandaar verder naar zijn thuishaven Crawford in Texas. Daar blijft Bush, om vanavond en mogelijk vannacht het verloop van de verkiezingen te volgen. Senator Kerry doet dat in Boston in zijn thuisstaat Massachusetts, die hij in de Senaat in Washington vertegenwoordigt samen met collega Edward (Ted) Kennedy.
Het was niet voor niets dat beide kandidaten hun laatste dag besteedden aan deze kleine groep staten. Zij zijn van cruciaal belang om een meerderheid te behalen in het kiescollege dat uiteindelijk een van beiden tot president kiest. De belangrijkste drie zijn Florida, Ohio en Pennsylvania, omdat die de meeste kiesmannen naar dit college afvaardigen. Volgens de laatste peilingen wordt het een nek-aan-nekrace en dat betekent dat allerlei rekensommen mogelijk zijn.
De deskundigen begonnen gisteren al Amerika’s radiofrequenties en tv-zenders te bevolken en dat zal zo blijven totdat uiteindelijk de winnaar bekend is. Volgens de laatste Reuters-peiling ligt de president iets voor op senator Kerry (48 tegen 47 procent), maar verschillende andere instituten gaven Kerry een marginale voorsprong in eerdergenoemde swing states. Over één ding zijn deskundigen en opiniepeilers het eens. Wie er de komende vier jaar in het Witte Huis mag gaan wonen of mag blijven wonen, hij zal te maken krijgen met een parlement dat door de Republikeinen wordt gedomineerd.
Het Huis van Afgevaardigden blijft in ieder geval vast in Republikeinse handen en het is zeer onwaarschijnlijk -zij het theoretisch mogelijk- dat de Democraten een meerderheid veroveren (heroveren) in de Senaat.
Verlamt het Washington als de Democraat Kerry desondanks president zou worden? Beslist niet, want Bill Clinton liet na de tussentijdse verkiezingen in 1994 zien hoe je als Democratisch president zaken kunt doen met een Republikeins gedomineerd Congres, zolang je door een listige verdeel-en-heerspolitiek de facties en de fracties effectief tegen elkaar weet uit te spelen.