Deskundige over Posbankmoord: risico op valse bekentenis
De zogeheten Mr. Big-methode verhoogt het risico op een valse bekentenis. Dit zei rechtspsycholoog Eric Rassin dinsdag in het gerechtshof in Den Haag, dat zich in hoger beroep buigt over de Posbankmoord. Het hof moet van de Hoge Raad beoordelen in hoeverre de bekentenis van Souris R. (47) uit Veghel betrouwbaar is.
Undercoveragenten ontlokten R. een bekentenis door zich voor te doen als drugshandelaren. Ze beloofden hem 75.000 euro voor een drugsdeal, maar dan moest hij wel eerst wel aan ‘Mr. Big’ toegeven dat hij in 2003 op de Posbank bij Rheden de moord op Alex Wiegmink (44) had gepleegd. Dat deed R., in de veronderstelling dat hij met criminelen van doen had.
Eric Rassin, bijzonder hoogleraar rechtspsychologie aan de Erasmus Universiteit, deed op verzoek van het hof onderzoek naar de Mr. Big-methode in de zaak van de Posbankmoord. „De Mr. Big-methode maakt het iets gemakkelijker om valselijk te bekennen, omdat mensen niet in de gaten hebben dat er een strafdreiging is. Het lijkt erop dat bij bekennen een voordeel is te behalen. Dat maakt de drempel om te bekennen lager”, legde Rassin uit aan het gerechtshof.
„Dat is het grote risico van de Mr. Big-methode. Verhoorders of informanten gedroegen zich ook niet op een manier zoals verdachten van de politie verwachten in een verhoorsituatie. Ze gedroegen zich als medecriminelen. De verdachte heeft niet in de gaten dat hij in politieverhoor zit.”
De waarde van de bekentenis op zich is daarom niet sterk, zegt Rassin. De deskundige heeft nadrukkelijk niet aanvullend bewijsmateriaal, zoals DNA-sporen, in zijn onderzoek meegewogen.
Het gerechtshof laat dinsdagmiddag de nabestaanden van Wiegmink aan het woord. Op 3 februari komt het OM naar verwachting met de strafeis voor R., die in een eerder hoger beroep is veroordeeld tot achttien jaar cel.