MKB wil autoriteit bij aanbesteding
Er moet een onafhankelijke aanbestedingsautoriteit komen die misstanden bij aanbestedingen opspoort en bestraft na klachten van werkgevers, aldus MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie in het midden- en kleinbedrijf.
De autoriteit moet gaan toezien op naleving van de Europese richtlijn voor aanbestedingen en daarnaast een voorlichtende rol krijgen.
Volgens de werkgeversorganisatie laat het aanbestedingsbeleid in Nederland nogal te wensen over. Controle van buitenaf ontbreekt veelal en de controlerende taak van de gemeenteraad, Gedeputeerde Staten en de Tweede Kamer moet nog verder vorm krijgen.
MKB-Nederland deed de afgelopen jaren in diverse regio’s onderzoek naar het aanbestedingsbeleid. Er bleek een wirwar te bestaan aan regels en reglementen voor de aanbesteding van overheidsopdrachten. Uniformiteit is ver te zoeken en ondernemers weten daardoor niet waar zij aan toe zijn. Bij iedere inschrijving op een aanbesteding worden zij geconfronteerd met andere regels.
Pijnpunt bij aanbestedingen is dat mkb-bedrijven vaak geen eerlijke kans krijgen om mee te concurreren als gevolg van clustering van opdrachten door gemeenten.
Ook uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken naar de manier waarop aanbestedende diensten de Europese aanbestedingsregels hebben nageleefd, blijkt dat het zogenaamde nalevingspercentage -gemeten in aantallen vereiste aanbestedingen- in Nederlandse gemeenten op slechts 9 procent ligt.
Voor de inrichting van een dergelijke kosteloze vraagbaakfunctie zou volgens MKB-Nederland een beroep kunnen worden gedaan op het Adviescentrum Aanbesteden ACA B&U, een onafhankelijk kennisinstituut waartoe ook nu al veel overheden en ondernemers zich wenden.
MKB-Nederland-voorzitter L. Hermans zal deze plannen vanavond tijdens het landelijk congres van MKB-Amsterdam over aanbestedingsbeleid in Nederland officieel presenteren.