Binnenland

Vistrek zorgt na 90 jaar voor gat in Afsluitdijk

Om de vistrek tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te bevorderen wordt de komende jaren dwars door de Afsluitdijk een passage aangelegd. Hiermee komt er voor het eerst in bijna negentig jaar een gat in de waterkering die dateert van 1932.

ANP
25 January 2021 16:03

De zogenoemde Vismigratierivier komt bij het Friese Kornwerderzand. De aanleg duurt naar schatting vier jaar. Maandag is begonnen met de werkzaamheden.

Trekvissen hebben zoet en zout water nodig. Door een visvriendelijk spuibeheer trekken momenteel al vissen door de Afsluitdijk. Met de rivier kunnen grotere aantallen van onder meer de zalm, zeeforel, haring en aal van de Waddenzee naar het IJsselmeer zwemmen, en vice versa. De paai- en leefgebieden liggen tot in Zwitserland. Ook vissen die niet trekken, zoals de baars en snoekbaars, zouden door een verbeterd voedselaanbod moeten profiteren van de passage, denken de initiatiefnemers.

Aan beide kanten van de Afsluitdijk komt naast de passage een brakwatergebied. Het water hierin zal op natuurlijke wijze meebewegen met het getij. Dit moet een groter voedselaanbod opleveren voor vogels en zoogdieren als bruinvissen en zeehonden.

De Vismigratierivier is een initiatief van de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, It Fryske Gea, Coalitie het Blauwe Hart Natuurlijk en NetVISwerk. Hij wordt gerealiseerd door De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân.

In opdracht van de provincie Friesland maakt Rijkswaterstaat het gat. „De Vismigratierivier is een unieke kans voor de waterbouwsector om zichzelf opnieuw wereldwijd op de kaart te zetten”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens van de provincie Friesland.

Volgens zeebioloog en mede-initiatiefnemer Wouter van der Heij (Waddenvereniging) is de Waddenzee voor ruim honderd vissoorten een belangrijke schakel in hun leven. „Door de aanleg van dijken en dammen zijn er wereldwijd veel trekroutes doorsneden. De Vismigratierivier wordt een iconische vispassage op een iconische plek, waarmee Nederland met de Afsluitdijk opnieuw een internationaal voorbeeld stelt.”

„De Vismigratierivier heeft effect op de biodiversiteit in het IJsselmeer, waar veel meer trekvissen zullen zijn”, zegt Chris Bakker, ecoloog bij It Fryske Gea en mede-initiatiefnemer. „En op de biodiversiteit tot ver in Friesland, waar veel meer soorten vis zullen voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer