Ontvoerders laten gijzelaars vrij
Twee Iraakse beveiligingsbeambten die gisteren samen met een Amerikaan en een Nepalees vannacht door gewapende opstandelingen waren ontvoerd uit een villa in Bagdad, zijn vannacht ook al weer vrijgelaten. Twee andere gijzelaars worden nog vastgehouden, verklaarden zij.
De gijzeling gebeurde in het westen van de stad. „Ze bestormden de villa met automatische geweren en raketgranaten”, aldus de politiebron. „De slachtoffers hadden geen schijn van kans”, voegde hij eraan toe.
Volgens hem kwam bij de actie één persoon om het leven. Hij vermoedt dat een van de gijzelnemers is doodgeschoten door de bewaking van het Saudische bedrijf Satco, waar de buitenlanders werken.
De nationaliteit van de mogelijk ontvoerde Arabieren is onbekend. De villa staat in Mansour. Uit deze wijk werden eerder de Brit Bigley en de Amerikanen Armstrong en Hensley gekidnapt. Zij overleefden het niet.
In Irak zijn tientallen buitenlanders en veel Irakezen ontvoerd. Bij de ontvoering van buitenlanders speelt politiek veelal een rol, maar de meeste Irakezen worden ontvoerd om losgeld.
De politie zei dat de overval werd gepleegd tijdens de avondmaaltijd die moslims tijdens de ramadan na zonsondergang gebruiken. De schietpartij brak uit toen de overvallers schietend met mitrailleurs binnenvielen in het kantoor, dat zich bevindt in de sjieke westelijke wijk Mansour. Amerikaanse militairen zetten de omgeving af.
De vice-gouverneur van Bagdad, Hatim Kamil, is gisterochtend op weg naar zijn werk doodgeschoten vanuit een passerende auto. De daders zijn ontkomen. Twee lijfwachten van Kamil raakten gewond bij de aanslag, die werd gepleegd in Doura, een zuidelijke wijk van Bagdad.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd later gisteren opgeëist door het Ansar al-Sunnah Leger, een bekende terreurgroep. „Dit is het lot van ieder die de kruisvaarders helpt tegen de moslims en mujahedien”, stond op zijn website.
Het al-Sunnah Leger zei ook verantwoordelijk te zijn voor de moord op vice-gouverneur Aqil Hamid al-Adili van de provincie Diyala. Al-Adili werd vrijdag door onbekenden doodgeschoten in het kantoor van een vriend. Vorige week had hij naar aanleiding van de moord op vijftig Iraakse soldaten gewaarschuwd dat het Iraakse leger waarschijnlijk is geïnfiltreerd door opstandelingen.
Ondanks het geweld en de ontvoeringen is in Irak gisteren de registratie van kiezers en potentiële kandidaten voor de parlementsverkiezingen van januari begonnen. Volgens een woordvoerder van de onafhankelijke kiescommissie verliep de aanmelding tot nu toe zonder incidenten.
Volgens de zegsman ontvingen verkiezingsmedewerkers dreigbrieven van de groep van de Jordaanse terrorist Al-Zarqawi. De medewerkers worden met de dood bedreigd als ze hun werkzaamheden niet staken.
Een kleine groep experts van de Verenigde Naties helpt de Iraakse kiescommissie bij het voorbereiden van de verkiezingen. Het nieuwe parlement wijst een nieuw kabinet aan en laat een grondwet opstellen.
Aan de verkiezingen kunnen alleen partijen of allianties meedoen, geen individuen. Ook worden achttien provinciale raden en een parlement voor de semi-autonome regio Koerdistan gekozen.
Bij een aanslag in Baquba kwam een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het leven. Zeker vier, mogelijk zes mensen stierven tijdens gevechten tussen het Amerikaanse leger en opstandelingen in de Iraakse stad Ramadi. Schattingen over het aantal gewonden lopen uiteen van twee tot vijftien.
Volgens het Britse persbureau Reuters is een van de doden een Iraakse cameraman die voor het bureau werkte. Hij was de gevechten in de buurt van zijn woning aan het filmen toen hij werd geraakt door een kogel.
De gevechten in Ramadi, circa 110 kilometer ten westen van Bagdad, braken in de vroege ochtend uit. Het Amerikaanse leger is vastbesloten de opstandige stad voor de Iraakse verkiezingen in januari weer onder controle te krijgen.
In de niet ver van Ramadi gelegen stad Fallujah zijn gisterochtend vroeg zeker twee doden gevallen door Amerikaanse luchtaanvallen op een buitenwijk. De Amerikanen zien Fallujah als een belangrijke verzetshaard. Zij belegeren de stad al weken. Amerikaanse eenheden staan klaar om de stad binnen te vallen.
De Iraakse leiding toonde zich echter verdeeld over de noodzaak van een dergelijke operatie. Interim-president Ghazi al-Yawar sprak zich uit tegen een militair offensief. Zijn opmerking staat lijnrecht tegenover die van interim-premier Allawi. Die dreigt de opstandelingen in Fallujah met een offensief tenzij zij zich overgeven.
Het Iraakse Instituut voor Vrede heeft gisteren opgeroepen tot vrijlating van de Margaret Hassan, de directeur in Irak van de hulpverleningsorganisatie CARE International. Het instituut, een non-gouvernementele organisatie, heeft twee telefoonlijnen geopend voor tips over de verblijfplaats van Hassan. Het heeft ook oproepen tot Hassans vrijlating gedaan via lokale radiostations.
„De ontvoering van Hassan was een grove vergissing omdat zij zich sinds lange tijd enorme inspanningen heeft getroost om het Iraakse volk te dienen”, zei Samiya Aziz, een medewerkster van het instituut die ook zitting heeft in de Iraakse Nationale Raad. Aziz zei dat alleen arme Irakezen, en geen politici, worden benadeeld door de ontvoering van Hassan. Het instituut ontvangt dagelijks telefoontjes van mensen die hulp van CARE hebben ontvangen en die het instituut vragen ervoor te zorgen dat Hassan vrij komt, zei zij.
Het Iraakse Instituut voor Vrede werd na de Amerikaanse invasie van 2003 opgericht om geweldloosheid en samenspraak te bevorderen tussen etnische en religieuze groepen in Irak.