Kerk & religie

Dr. Prosman: Coronacrisis brengt kwetsbare positie kerk aan het licht

De coronapandemie heeft aan het licht gebracht hoe kwetsbaar de positie van de kerk is.

Redactie kerk
22 January 2021 08:07
Dr. A. A. A. Prosman. beeld RD, Anton Dommerholt
Dr. A. A. A. Prosman. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat schrijft dr. A. A. A. Prosman in een deze week verschenen themabrochure van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), waarin hij de coronacrisis duidt.

Nooit was vrijheid van godsdienst een discussiepunt tot op het moment dat duidelijk werd dat kerken een bepaald voorrecht genieten, stelt de emeritus predikant in de PKN. „De uitzonderingspositie van kerken (en ook van synagogen en moskeeën) wordt als ongelijkheid ervaren: ik mag niet naar het stadion, maar de kerken zijn open. Hoe kan dat? Meteen gingen er stemmen op om het grondwetsartikel over de vrijheid van godsdienst en die over scheiding van kerk en staat nog eens tegen het licht te houden.”

Dr. Prosman gaat ook in op de vraag of en hoe God aanwezig is in de huidige pandemie. We moeten God niet gebruiken om overzicht te krijgen, vindt hij. „Onze wereld is een gebroken wereld waarin de zonde het leven voortdurend ontwricht. Dat betekent dat alles is ontwricht, ook ons dénken over rampen. We mogen God aanroepen voor troost en hulp, maar dat is iets anders dan Hem –en dus de Bijbel– gebruiken om alles overzichtelijk te maken.”

De coronapandemie roept ons op om waakzaam te zijn, stelt de emeritus predikant. „Besmettelijke ziekten als zodanig zijn niet een teken van de eindtijd, evenmin als aardbevingen. Maar het bijzondere ligt juist in de combinatie en opeenstapeling van oorlogen, ziekten, hongersnoden, aardbevingen en vooral van vervolging. Die combinatie laat ons weten: de tijd is nabij.”

Of de kerk de coronapandemie zal overleven, daar twijfelt dr. Prosman niet aan. „Hoeveel golven zijn al over de kerk heengegaan? Eindeloos veel. Waarom zou de kerk dan deze golf van Covid-19 niet kunnen overleven?”

Dr. Prosman zet vraagtekens bij de beweegredenen van mensen om snel een vaccin te willen. „Zit er ook niet achter dat we het moeilijk vinden om onze manier van leven te veranderen? Onze eisen zijn hoog. We willen op elk moment naar elke plek op aarde reizen zonder daarbij risico’s te lopen. Zodra dit niet mogelijk is, ligt paniek op de loer.”

Tot slot houdt hij een pleidooi voor het houden van fysieke kerkdiensten. „Het tekort van internetdiensten treedt pijnlijk genoeg aan de dag bij de sacramenten. In een tijd waarin het individualisme ontwrichtende gevolgen heeft, is het fysiek bijeenkomen als gemeente nu nog meer nodig dan voorheen.”

De brochure sluit af met een aantal vragen die in een groep besproken kunnen worden, maar ook geschikt zijn voor persoonlijk gebruik. De brochure is te downloaden via de website van de Gereformeerde Bond. Kerkenraden en andere geïnteresseerden kunnen gratis exemplaren aanvragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer