Binnenland

Openbaar vervoer schaalt vooralsnog niet af als er avondklok komt

Als de avondklok wordt ingesteld, blijft het openbaar vervoer beschikbaar voor noodzakelijke reizen. Er gaan vooralsnog niet minder treinen, bussen, trams of metro’s rijden na 20.30 uur. Als er op basis van de praktijk blijkt dat er toch aanpassingen nodig zijn, kan de dienstregeling eventueel wel worden afgeschaald.

ANP
20 January 2021 15:16

„Vervoerbedrijven en hun opdrachtgevers kunnen op basis van de praktijk kijken of de avondklok grote gevolgen heeft voor de dienstregeling, en of frequenties in de avonduren moeten worden aangepast”, zegt voorzitter van branchevereniging OV-NL Pedro Peters. „Wanneer dit het geval is, communiceren de vervoerders hier zelf over.”

OV-NL benadrukt dat de reiziger verantwoordelijk is voor het bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk is. Het ov-personeel zal niet gaan controleren op werkgeversverklaringen, zegt Peters. „Die handhaving en formele controle is niet de bevoegdheid van het ov-personeel, maar van de politie. Daar kun je een buschauffeur ook niet mee opzadelen.”

Ook de NS spreekt de verwachting uit gewoon te blijven rijden als er een avondklok wordt ingesteld. „Als de avondklok er komt, verwacht ik vooralsnog geen wijzigingen”, aldus de woordvoerder. De NS blijft rijden voor mensen die een cruciaal beroep hebben, zoals zorgmedewerkers en mensen die „een gegronde reden hebben” om te blijven reizen.

Sinds het begin van de coronacrisis vorig jaar heeft de NS al afgeschaald en rijden er veel minder treinen. Ook rijden er minder nachttreinen.

Door de huidige lockdown is het aantal reizigers teruggevallen naar zo’n 20 tot 30 procent van het ‘normale’ aantal. Het kabinet vergoedt de misgelopen inkomsten van ov-bedrijven via de zogeheten beschikbaarheidsvergoeding. Dat blijft ook zo als er door de eventuele avondklok nog minder reizigers van het ov gebruik maken. „Het is belangrijk dat reizigers weten waar ze aan toe zijn, ook nu met de mogelijke avondklok. Als het kabinet hetzelfde blijft betalen als nu, is het logisch dat we hetzelfde blijven rijden”, zegt Peters.

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte woensdag tijdens de persconferentie. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer