Investering in preventie noodzaak voor Interpolis
Om de komende jaren het verzekeringsbedrijf goed draaiende te houden, moet Interpolis volop investeren in zijn arbodienstverlening. „Als we niet investeren in preventie, houden we de verzekeringspoot niet op de benen”, waarschuwde directievoorzitter P. van Schijndel donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.
Interpolis is immers gebaat bij de preventie van (langdurig) ziekteverzuim. Hierdoor hoeft de verzekeraar minder uit te keren aan verzekeringen voor ziekte en WAO, en blijft er meer onder de streep over.
Investeringen in deze relatief nieuwe activiteiten voor Interpolis lieten in 2001 al sporen achter in de nettowinst. Die kwam uit op 145 miljoen euro, 7,6 procent minder dan in 2000. Een investering van 50 miljoen voor de integratie van de arbobedrijven Relan en Commit Arbo was de belangrijkste oorzaak voor deze daling, aldus Van Schijndel. Ook het slechte beursklimaat speelde de Tilburgse verzekeraar parten.
De veranderende regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld de ziektewet en de WAO maken de vraag naar goede dienstverlening voor zowel werknemers als werkgevers groot. Vooral in het midden- en kleinbedrijf denkt Interpolis veel klanten op dit gebied te werven.
Een van de investeringen van Interpolis was nodig om in te spelen op de nieuwe Poortwachter-regels voor de WAO. In 2001 verdubbelde Interpolis het aantal specialisten dat zich met de reïntegratie van zieke werknemers gaat bezighouden tot tweehonderd. Volgens de nieuwe regels moeten werknemers en werkgevers bij vaststelling van arbeidsongeschiktheid in zes weken een zogeheten reïntegratietraject afspreken om mensen weer aan het werk te krijgen.
Over het resultaat in de traditionele markten voor levens- en schadeverzekeringen was Van Schijndel niet ontevreden. „Het was geen slecht jaar.” In de levensverzekeringensector steeg het resultaat voor belasting slechts licht, . „We zullen er hard aan moeten trekken om het resultaat in deze sector op peil te houden”, stelde Van Schijndel. De nieuwe belastingregels maakten bijvoorbeeld vorig jaar een einde aan de jarenlange explosieve groei van de lijfrentemarkt. Dat scheelde de Rabo-dochter ruim 100 miljoen euro aan verkochte lijfrenten.