Politiek

JA21 wil late abortus beperken

Het is te rigoureus om voor alle gevallen de abortusgrens van 24 weken te hanteren, vindt de nieuwe partij JA21. Een splitsing tussen abortussen met en zonder medische indicatie lijkt de partij „passend.”

Redactie politiek
18 January 2021 12:50Gewijzigd op 19 January 2021 10:39
JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. beeld ANP, Lex van Lieshout
JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat staat in het maandag gepubliceerde verkiezingsprogramma van JA21, de partij van oud-FVD’ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga.

JA21 stelt voorop dat abortus „een belangrijk vrouwenrecht” is „waaraan wij niet willen tornen.” Met abortus moet echter niet „te lichtvaardig” worden omgegaan. „Abortus moet dan ook zo veel mogelijk worden voorkomen.”

De partij wijst erop dat Nederland vrijwel het enige land is waarbij abortus tot 24 weken zwangerschap ook bij niet-medische redenen mogelijk is. Omdat de medische mogelijkheden en de kans op levensvatbaarheid van ongeboren kinderen steeds verder toenemen, vindt de partij het „te rigoureus om 24 weken als termijn voor alle gevallen te hanteren.” Het lijkt de partij „passend” om net als in buurlanden onderscheid te maken tussen abortussen op medische indicatie en abortussen op sociale indicatie, zoals een verbroken relatie of financiële problemen. „Wij willen graag het maatschappelijke debat hierover voeren”, zo staat in het verkiezingsprogramma.

Daarnaast acht de partij het „van zeer groot belang om meer in te zetten op preventie, via goede informatie en het aanbieden van anticonceptie.” Vrouwen die herhaaldelijk een abortus willen, moet een extra consult en gratis anticonceptie worden aangeboden. Daarnaast, zo stelt de partij, moet ieder vrouw conform de abortuswet geïnformeerd worden over „alle mogelijke oplossingen voor de door haar ervaren noodsituatie.”

Conservatief-liberaal

JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans spreekt in het voorwoord van het verkiezingsprogramma over „een realistische conservatief-liberale koers voor iedereen die de schouders onder Nederland wil zetten.” Volgens hem laten al sinds de komst van Pim Fortuyn in 2002 „miljoenen kiezers weten dat het op de grote terreinen van misdaad, migratie, het functioneren van de publieke sector en Europa anders moet.”

De kersverse partij lijkt een goede kans te maken op een of meerdere zetels in de Tweede Kamer na de komende verkiezingen. Op nummer twee en drie staan respectievelijk senator Nicki Pouw-Verweij en europarlementariër Derk Jan Eppink. Beiden zijn oud-FVD’ers. Op nummer 23 staat Ronald Zoutendijk. Hij is CDA-raadslid in Wassenaar en is algemeen directeur van de Vereniging ter bescherming van het ongeboren kind (VBOK).

Annabel Nanninga, die de partij samen met Eerdmans oprichtte, gaat niet de Tweede Kamer in. Ze blijft wel in de Eerste Kamer, de Provinciale Staten van Noord-Holland en de Amsterdamse gemeenteraad, waar ze voor FVD in zat. „Daar ben ik gekozen en het is niet netjes vroegtijdig te vertrekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer