Binnenland

Opstelten wil duidelijkheid over deelgemeenten

Burgemeester Opstelten van Rotterdam wil dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 duidelijkheid komt over de positie van de deelgemeenten.

ANP
1 November 2004 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

Om die duidelijkheid te krijgen, moet worden afgeweken van het in 2002 gesloten college-akkoord. Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD spraken daarin af pas na 2006 te gaan praten over een nieuwe opzet om de elf Rotterdamse deelgemeenten en de wijken Pernis en Centrum te besturen. Wat Leefbaar Rotterdam betreft verdwijnen de huidige deelgemeenten zo snel mogelijk.

Opstelten stelde zaterdag tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek voor af te wijken van het collegeakkoord. Hij riep de partijen ertoe op de handen ineen te slaan en voor de verkiezingen in 2006 een gezamenlijke visie op het deelgemeentebestuur te presenteren. „Je moet het lef hebben om raadbreed te kijken hoe het verder moet met de deelgemeenten”, aldus Opstelten. „Je moet de ogen niet sluiten. Er zijn taken die gewoon naar de Coolsingel moeten.” Aan de Coolsingel staat het Rotterdamse stadhuis, waarin het centrale stadsbestuur zetelt.

In navolging van Leefbaar Rotterdam hebben ook PvdA, VVD, D66 en CDA een discussienota hierover. De PvdA stelde recent voor te gaan werken met stadsambassadeurs in de elf deelgemeenten en de wijken Centrum en Pernis. De ambassadeur zou de belangen in het gebied moeten behartigen en moeten overleggen met het centrale stadsbestuur aan de Coolsingel.

Opvallend is dat juist Leefbaar Rotterdam dat idee steunt. „Dominic Schrijer kan een uitstekende stadsambassadeur zijn. Het maakt ons niet uit van welke politieke partij iemand is, als-ie maar goed is”, zei R. Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

PvdA’er Schrijer is deelraadsvooritter in Charlois en gaf de aftrap voor de discussie over de vele problemen in zijn deelgemeente. Leefbaar Rotterdam nam het debat over en eind 2003 verscheen het actieprogramma ”Rotterdam zet door”. De gemeente krijgt steun van het Rijk bij de uitvoering van het actieprogramma om de door het Rijk als „buitenmaats” erkende problemen in sommige buurten aan te pakken.

Schrijer vond het zaterdag echter te gemakkelijk om de schuld voor alles wat niet goed gaat aan de deelgemeenten te geven. „We proberen de bewoners te betrekken bij wat we doen. Maar dan moet men ons aan de Coolsingel daar wel toe in staat stellen. Als de straatverlichting kapot is of de straten vervuild, moeten wij dat oplossen. Het functioneren van de deelgemeente hangt af van dat soort zaken, maar het probleem wordt vaak veroorzaakt door gemeentelijke diensten die niet doen wat ze moeten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer