Binnenland

Horeca en retail: vertrek Wiebes helpt crisisaanpak niet

De gevolgen van het vertrek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken voor de aanpak van de coronacrisis zijn nog onduidelijk, „maar het maakt de zaken er niet gemakkelijker op”. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de val van het kabinet. Brancheorganisatie INretail noemt het „een onaangename boodschap” dat Wiebes geen deel meer zal uitmaken van het demissionaire kabinet. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt het beheer van Wiebes ministerie tijdelijk over, zo werd bekend.

ANP
15 January 2021 14:57Gewijzigd op 15 January 2021 17:15

De horeca en retail behoren tot de sectoren die het hardst getroffen zijn door de coronapandemie. Eet- en drinkgelegenheden zijn al maanden gedwongen dicht om besmettingen te voorkomen en winkels zijn sinds half december verplicht gesloten. Het ministerie van Economische Zaken zit samen met twee andere ministeries middenin onderhandelingen over ruimere steun aan benadeelde ondernemers.

„De val van het kabinet moet niet ten koste gaan van het coronacrisisbeleid. Wij gaan ervan uit dat het kabinet in zijn totaliteit zich in blijft zetten voor de aanpak van de coronacrisis”, zegt Willemsen. „Economische Zaken en Klimaat is hét departement dat voor ondernemers zou moeten staan. Als de baas daarvan opstapt, helpt dat niet. Ik hoop dat iedereen daar zijn werk goed kan blijven doen.”

KHN had donderdag nog een „goed gesprek” met staatssecretaris Mona Keijzer. „Zij gaf toen aan dat het niet om kwartjes zou gaan”, zegt Willemsen, die pleit voor veel ruimere tegemoetkomingen in loonkosten en vaste lasten voor horecaondernemers. „Er staat nog niets op papier, maar het ziet er naar uit dat het de goede kant op gaat.”

Ook INretail verwacht dat ondanks het vertrek van Wiebes, het demissionaire kabinet doorgaat met de „juiste maatregelen in de pandemie”. „We houden vast aan de boodschap van Rutte dat er passende en fatsoenlijke regelingen komen voor ondernemers”, vertelt de woordvoerder van INretail. „Want de crisis in de retailsector wordt met de dag benauwender.”

INretail heeft naar eigen zeggen het kabinet juist duidelijk gemaakt dat de budgetten voor maatregelen om winkels te redden van een andere orde zijn dan bij de horeca. „De voorraden waar sommige ondernemers nu mee blijven zitten, zijn wel 1,5 miljoen euro waard, dan is een vergoeding van 20.000 euro niet genoeg. Er komt een tsunami aan ontslagen en faillissementen aan, als het kabinet niet heel snel met passende regelingen komt.” INretail verwacht volgende week meer informatie over nieuwe steunmaatregelen van de ministers Wopke Hoekstra, Wouter Koolmees en Cora van Nieuwenhuizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer