Israël geeft met aanvallen in Syrië signaal aan Biden af
Hevige Israëlische luchtaanvallen op doelen in Syrië laten zien dat de spanning in het gebied allerminst is geweken. Ze vormen ook een duidelijk signaal richting de nieuwe Amerikaanse president.
Burgers van het Syrische Deir al-Zor meldden woensdag vroeg in de morgen de zwaarste explosies in jaren. Aan de grens tussen Syrië en Irak werden geavanceerde wapensystemen, munitiedepots en andere militaire doelen geraakt. De schattingen over het aantal dodelijke slachtoffers liepen uiteen, maar volgens onbevestigde berichten kwamen tussen de 25 en 50 mensen om het leven.
Alles wees erop dat Israël achter de luchtaanvallen zat. Zo werd het ook duidelijk in Israëlische media gebracht. Zoals gebruikelijk, onthield Jeruzalem zich van direct commentaar op de acties. Wél zei minister Tzachi Hanegbi van Regionale Samenwerking dat Israël Iraanse doelen in Syrië zal aanvallen als „onze inlichtingen daartoe aanleiding geven, en in overeenstemming met onze operationele capaciteit.”
Daarmee bevestigde Hanegbi in elk geval dat het om Iráánse doelen ging. Dat geeft eens te meer aan dat de Iraanse militaire opbouw aan de grenzen met Israël voortgang heeft. Ondanks de vele tientallen luchtaanvallen die de luchtmacht van de Joodse staat de achterliggende jaren heeft uitgevoerd. En ondanks de talloze waarschuwingen die Jeruzalem gaf dat Teheran zijn troepen en oorlogstuig in eigen land moet houden.
Iran laat zich echter kennelijk niet door de Israëlische dreigementen afschrikken. Wapenleveranties aan milities in Libanon en Syrië die trouw zijn aan Teheran en Israël vanuit het noorden bedreigen, gaan gestaag door.
Maar ook aan de zuidgrens probeert Iran de Joodse staat onder druk te zetten. Het Israëlische dagblad Ha’aretz berichtte donderdag dat de Islamitische Republiek „zelfmoorddrones” van het type Shahed-136 aan de sjiitische Houthirebellen in Jemen heeft geleverd. Dat zijn een soort kruisraketten die zelfstandig, op basis van ingegeven coördinaten, met zware explosieve ladingen richting Israël kunnen vliegen. Mede om die reden hebben de Israëlische strijdkrachten de luchtverdediging rond de stad Eilat aan de Rode Zee opgevoerd.
Hoewel Israël zich strategisch gezien drukker maakt over de nucleaire ambities van Iran, zijn de zorgen over de conventionele Iraanse militaire dreiging er zeker niet minder om. Dat betoogde het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad, Yossi Cohen, afgelopen maandag nog in Washington tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
Voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst, Amos Yadlin, zei deze week op Twitter dat Israël niet zal stoppen met het terugdringen van de Iraanse aanwezigheid in Syrië, ook niet als de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden straks is aangetreden.
Israël maakt zich terecht zorgen om de plannen van Biden om de nucleaire deal met Iran nieuw leven in te blazen, waar zijn voorganger Donald Trump juist uit was gestapt. De aanvallen van afgelopen woensdag zijn dan ook opnieuw een niet mis te verstaan signaal richting de VS dat Jeruzalem zich niet terughoudend zal opstellen als het om de Iraanse dreiging gaat. Dat zou de komende tijd nog wel eens tot wrijving tussen beide bondgenoten kunnen leiden.