Economie

Opstandige Dordtse verhuurder weer met winkelketens in conflict

Vastgoedondernemer Pieter van Loon, die vorig jaar faillissement aanvroeg voor de eigenaren van Perry Sport en ICI Paris, is opnieuw in conflict met diverse winkelketens over het betalen van de huur. De Dordtse verhuurder heeft voor de tweede keer bankroet aangevraagd voor JD Sports, het Britse concern achter Perry Sport. Ook heeft hij een „verschil van inzicht” met onder meer Zeeman, Big Bazar en Xenos.

ANP
15 January 2021 14:05

Door de gedwongen winkelsluitingen willen veel winkeliers hun huurlast flink terugbrengen of even helemaal geen huur meer betalen. Van Loon geeft aan dat hij voor verschillende winkelpanden in gesprek is om samen met de huurder een oplossing te vinden. Maar voor ketens die eenzijdig huurbetalingen stopzetten zoals Perry Sport voor een winkel in Dordrecht deed, heeft hij geen begrip.

Zelf weet Van Loon dat hij een van de weinige is in de vastgoedwereld die via faillissementsaanvragen proberen huurbetaling af te dwingen. Maar hij vindt dat hij grote winkelketens best aan hun zakelijke afspraken mag houden. Van Loon haalde vorig jaar zelfs de internationale media toen hij als relatief kleine verhuurder het bankroet aanvroeg van AS Watson, het moederbedrijf van Kruidvat en ICI Paris.

Die laatste keten, waaraan Van Loon een pand verhuurt, kwam vervolgens terug op de beslissing om geen huur meer over te maken. Ook met JD Sports bereikte hij na een faillissementsaanvraag toen alsnog een overeenstemming. Hij hoopt binnenkort weer een deal met het bedrijf te regelen. Als de ondernemer er met Zeeman, Big Bazar en Xenos niet uitkomt, zal hij ze naar eigen zeggen op dezelfde manier behandelen als JD Sports en AS Watson. Voor deze ketens heeft hij momenteel nog geen faillissementsvraag ingediend.

Michiel Witteveen, de eigenaar van onder meer Big Bazar en Blokker, schrikt niet van de opstelling van de verhuurder. „Wij hebben wel 847 huurcontracten voor winkels en hebben laten weten voorlopig 50 procent van de huur over te maken. Een groot aantal van de verhuurders vindt dat prima, maar sommigen niet.”

Zelf noemt de topman van winkelconcern Mirage Retail Group zijn beleid best fair. „We huren immers een pand dat we nu helemaal niet gebruiken.” Vastgoedpartijen die het hier niet mee eens zijn kunnen volgens Witteveen altijd contact opnemen, maar hij geeft ook aan bereid te zijn om over de huren naar de rechter te stappen.

Witteveen is daarnaast van mening dat banken best wat toeschietelijker zouden mogen zijn richting de verhuurders. Banken zouden vastgoedbedrijven tijdens deze tweede lockdown vaak aan aflossingsverplichtingen houden, waardoor de verhuurders zich weer intolerant opstellen richting winkeliers. Zelf benadrukken de banken overigens al een hele tijd bereid te zijn om ondernemers te hulp te schieten. Maar dan moeten die ondernemers daarover wel het gesprek aangaan met hun bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer