Bacterie vernoemd naar Nederlandse hoogleraar
De bacteriologe Charlotte Ruys (1898-1977), een van de eerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland, wordt door een aantal hedendaagse opvolgers op een speciale manier geëerd. Medisch microbiologen van Amsterdam UMC hebben een nieuw gevonden bacterie, familie van de darmbacterie E. coli, naar Ruys vernoemd. De bacterie gaat voortaan door het leven als de Escherichia ruysiae.
„Net als E. coli overleeft hij in de menselijke darmen. Ik denk dat mensen hem goed kunnen verdragen. De reiziger die de bacterie meebracht, was hem na een maand alweer kwijt. Verder is hij zo nieuw dat we er nog geen gericht onderzoek naar konden doen. Daardoor is er nog vrij weinig over bekend”, aldus een van de wetenschappers over de nieuwe bacterie.
Charlotte Ruys werd in 1940 tot buitengewoon hoogleraar benoemd aan de Universiteit van Amsterdam, maar tijdens de oorlogsjaren zat ze in het artsenverzet en weigerde ze verder nog les te geven toen de Duitsers alle mannelijke studenten uit haar collegezaal hadden meegenomen. Later werd zij hoogleraar bacteriologie, epidemiologie en immuniteitsleer. Ze kwam op voor de belangen van vrouwelijke artsen en was van 1947 tot 1950 voorzitter van de Medical Women’s International Association.