‘Laatste roofkunst uit omstreden collectie Gurlitt teruggegeven’
Duitsland heeft een door nazi’s geroofde tekening uit de omstreden collectie van Cornelius Gurlitt teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Het gaat volgens minister van Cultuur Monika Grütters om het veertiende werk uit de verzameling dat is teruggeven. Het zou ook het laatste kunstwerk zijn geweest waarvan tot dusver is vastgesteld dat het gaat om roofkunst.
Het laatste teruggeven werk was de tekening ‘Klavierspiel’ (pianospelen) van Carl Spitzweg. Dat werk wordt gezien als het eigendom van de nazaten van Henri Hinrichsen, een muziekproducent die in 1942 is omgekomen in concentratiekamp Auschwitz. Het wordt op hun verzoek naar veilinghuis Christie’s gestuurd.
Grütters zegt dat „alle werken waarvan duidelijk is dat het gaat om roofkunst, zijn teruggeven aan de nabestaanden van slachtoffers”. De minister stelt dat daarmee een belangrijk signaal is afgegeven. Achter alle kunstwerken gaat volgens haar een tragisch, menselijk verhaal schuil.
De omstreden Gurlitt-collectie is al jaren een hoofdpijndossier voor de autoriteiten en het Berner Museum in het Zwitserse hoofdstad Bern. Dat erfde de collectie na de dood van Cornelius Gurlitt in 2014. Hij was de zoon van Hildebrand Gurlitt, die namens de nazi’s handelde in kunst die was gestolen van joden en andere slachtoffers.
De Duitse autoriteiten kwamen de collectie al in 2012 tegen bij een inval in een woning van Gurlitt. Ze troffen daar zo’n 1500 werken aan, die in sommige gevallen van beroemde kunstenaars waren. Sindsdien wordt geprobeerd om duidelijkheid te krijgen over de herkomst van de kunstwerken.