Beroering over stilzwijgende verlenging Belgische lockdown
De stilzwijgende verlenging van de Belgische coronamaatregelen had beter uitgelegd moeten worden, geeft de regering toe. Belgen voelden zich door de verlenging met zes weken overvallen.
De maatregelen zouden vrijdag aflopen, maar bleken voor nog eens zes weken voortgezet. Dat maakten journalisten dinsdagavond op uit het Staatsblad - de regering had niet gerept over een verlenging en evenmin een andere datum genoemd.
Dat had anders gemoeten, erkent minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op nieuwszender Radio 1. Maar ze benadrukt dat de maatregelen niet per se allemaal tot 1 maart van kracht blijven. Ze kunnen tussentijds, als de stand van de epidemie het toelaat, gewoon versoepeld worden. Volgende week vrijdag bijvoorbeeld, als de zes Belgische regeringen weer bijeenkomen voor hun coronacrisisberaad.
België staat er vooralsnog een stuk beter voor dan de buurlanden, ook al zijn de coronamaatregelen er milder en zijn bijvoorbeeld de winkels open. Maar de epidemie lijkt ook bij de zuiderburen weer wat op te vlammen. Daardoor slinkt de hoop dat Belgen de komende weken weer naar de kapper zouden kunnen.
De krokusvakantie is in ieder geval nog te vroeg om op vakantie te gaan, benadrukt Verlinden. Dat was ook een belangrijke reden de maatregelen te verlengen. De regering wilde burgers en bedrijven in de toeristische sector duidelijkheid geven, zegt de minister.
Maar ze neemt de kritiek op de gebrekkige communicatie „uiteraard zeker mee, we moeten daar aandacht voor hebben. Dat is belangrijk voor het draagvlak en de motivatie van de mensen.”
Nederland houdt zijn veel strengere lockdown voorlopig tot 9 februari vol. De Duitse regering denkt er zelfs over de samenleving tot april op slot te laten.