Economie

Prijzen voor Schotse vis onderuit door grensgedoe brexit

De prijzen van vis die is gevangen in Schotland staan sterk onder druk vanwege grensvertragingen bij het transporteren naar de Europese Unie door de brexit. Door bureaucratische rompslomp duurt het erg lang voordat de vis kan worden verkocht in bijvoorbeeld Frankrijk. Volgens de Britse krant Independent hebben vissers daardoor grote voorraden die dreigen te verrotten en worden deze tegen dumpprijzen verkocht.

ANP
13 January 2021 14:36Gewijzigd op 13 January 2021 15:04

Op de grote vismarkt in de Schotse plaats Peterhead zouden sommige visproducten zelfs voor 80 procent onder de normale niveaus worden aangeboden door wanhopige vissers. Schotse visexporteurs zeggen dan ook dat de prijzen zijn ingestort, ook omdat kopers van het Europese vasteland graag zo vers mogelijke vis of zeevruchten willen. Partijen vis zouden worden afgewezen omdat de vis niet vers genoeg meer is.

Om gedoe aan de grens te voorkomen en direct spullen te kunnen verkopen op de Europese interne markt, gaan sommige Schotse vissers nu zelfs vissen in de wateren van Denemarken. Vis uit Denemarken kan dan direct via de weg worden vervoerd naar Frankrijk en Spanje, zonder controles aan de grens.

De grote logistieke dienstverlener DFDS heeft inmiddels de leveringen van Schotse vis aan de EU tot en met zondag opgeschort om zo alle problemen rond grensformaliteiten aan te pakken en op te lossen. DFDS is de belangrijkste vervoerder van vis vanuit Schotland naar het Europese vasteland. Het bedrijf zegt wel dat de leveringen voortaan een dag langer zullen gaan duren dan voorheen.

De Britse minister Michael Gove voor Kabinetszaken heeft gezegd dat het nodig is dat het vervoer van vis vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Europese markten zo soepel mogelijk moet verlopen vanwege de bederfelijkheid. Naar schatting verliezen Britse vishandelaren nu dagelijks voor 1 miljoen pond aan exporten naar de EU door de vertragingen aan de grens, terwijl ze ook te maken hebben met hogere kosten door die formaliteiten. In 2019 ving het Verenigd Koninkrijk voor bijna 1 miljard pond aan vis.

Visserij en de toegang van vissers uit de EU tot Britse viswateren waren een van de grootste struikelblokken in de brexitonderhandelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer