Aangescherpte wet voor open overheid lijkt steun Kamer te krijgen
Er lijkt voldoende steun in de Tweede Kamer voor de aangescherpte initiatiefwet van GroenLinks en D66 die moet leiden tot meer openheid bij de overheid. Dat bleek dinsdag tijdens de laatste behandeling van het wetsvoorstel dat de opvolger moet worden van de Wet openbaarheid bestuur (Wob).
In een eerder stadium was het voorstel op aandringen van het parlement afgezwakt. Regeringspartijen CDA en VVD die eerder tegen waren, toonden zich tijdens het debat mild over het wetsvoorstel. De VVD maakt zich zorgen over de kosten en het feit dat ook bedrijfsinformatie onder de nieuwe wet kan vallen.
De initiatiefnemers kwamen deze week met de aanscherping van hun Wet Open Overheid (WOO). Dat deden zij naar aanleiding van de parlementaire commissie-Van Dam die de toeslagenaffaire onderzocht. Die concludeerde in een keihard rapport dat de informatievoorziening vanuit de rijksoverheid onvoldoende was.
Indieners Bart Snels (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66) besloten een permanent adviescollege toe te voegen. Dat zal geen bindende uitspraken kunnen doen, maar de indieners hopen dat de instelling net als de Ombudsman zoveel gezag krijgt dat uitspraken toch worden overgenomen. Ook voegden ze er een landelijk platform aan toe waar alle informatie makkelijk te vinden moet zijn.
Anders dan de Wob krijgen gemeenten, provincies, waterschappen en het kabinet in het nieuwe voorstel de wettelijke plicht om informatie openbaar te maken. Volgens Snels is de WOO een „hele grote stap vooruit” vergeleken met de Wob. Veel journalisten klagen dat de Wob niet werkt. Ook over de WOO zijn ze kritisch.
Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft het kabinet een „zeer positieve grondhouding” over het voorstel. De WOO is „fijnmazig maar wel uitvoerbaar”, zei ze. Er is vier jaar nodig om de wet in te voeren. Ook de lagere overheden steunen het wetsvoorstel. Over de extra kosten zijn afspraken gemaakt.
Over de opvolger van de Wob wordt al sinds 2012 gesproken. Vermoedelijk wordt volgende week over het wetsvoorstel gestemd. Daarna moet het nog door de Eerste Kamer.