Economie

Schouten zoekt oplossing voor problemen vlagkotters na brexit

Minister Carola Schouten (LNV) zoekt in overleg met Brussel naar een oplossing om het aanlanden van vis door Britse zogeheten vlagkotters „zo gemakkelijk mogelijk” te maken voor de ondernemers.

Redactie economie
12 January 2021 10:37
De FD 283 loste begin januari als eerste Britse vlagkotter na de brexit vis in een Nederlandse haven, onder toezicht van een NVWA-medewerker (voorgrond). De vis werd in Harlingen aan land gezet en was bestemd voor de visafslag in Urk. beeld RD
De FD 283 loste begin januari als eerste Britse vlagkotter na de brexit vis in een Nederlandse haven, onder toezicht van een NVWA-medewerker (voorgrond). De vis werd in Harlingen aan land gezet en was bestemd voor de visafslag in Urk. beeld RD

Dat zei een woordvoerder van Schouten maandag na overleg tussen het ministerie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de visserijbranche.

Vlagkotters zijn schepen van Nederlandse eigenaars die in (onder meer) het Verenigd Koninkrijk zijn geregistreerd. Het uitvlaggen is in het verleden gebeurd om te profiteren van buitenlandse vangstrechten. De vis wordt meestal via Nederlandse visafslagen verkocht.

Sinds 1 januari geldt het aanlanden van vis door Britse vlagkotters als invoer in de Europese Unie vanuit een derde land. Dat betekent onder meer dat de vis gekeurd en gewogen moet worden, voordat deze op transport gaat. Dat is met name omslachtig en kostenverhogend voor vissers die hun vangst op de afslag in Urk –de belangrijkste van Nederland– verkopen. Die ligt niet aan zee: alle vis wordt er met vrachtwagens vanuit diverse Europese zeehavens aangevoerd.

Flyshooters

In de eerste week van januari loste de FD 283 –een Britse boomkorkotter van de familie Koffeman uit Urk– zijn vis in Harlingen. Alle kisten gevangen vis moesten onder toezicht van de NVWA worden vrijgemaakt van ijs en gewogen, voordat ze per vrachtwagen naar Urk konden worden gebracht.

Enkele Brits gevlagde Urker flyshooters (schepen die met een andere vangsttechniek werken), die in deze tijd van het jaar in het Kanaal vissen, losten hun vangst in een Franse haven. Die vis kon met toestemming van de Franse controledienst direct op transport naar Urk. Secretaris Geert Meun van brancheorganisatie Visserijbelangen uit Urk vermoedt dat de Fransen genoegen nemen met het feit dat flyshooters apparatuur aan boord hebben waarmee ze hun vangst al nauwkeurig wegen.

Nederlandse leden van de visserijcommissie van het Europees Parlement hebben maandag aangedrongen op een ruimhartige vergoeding voor het omzetverlies dat Nederlandse vissers lijden door het vertrek van de Britten uit de EU. Brussel en Londen hebben afgesproken dat de Europese vissers vanaf 1 januari gefaseerd tot 25 procent minder vis mogen vangen in de Britse wateren. Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) noemt het „verbijsterend” dat de EU-onderhandelaars zoveel hebben weggegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer