„Geschiedenis maakt wakker”
Met de Nacht van de Geschiedenis gaat vanavond de nationale Week van de Geschiedenis van start. Want, zeggen de organisatoren: „Geschiedenis houdt je wakker.”
Zo’n 200 instellingen en organisaties in het hele land doen mee aan de Week van de Geschiedenis. Onder het motto ”Typisch Nederlands” legt elke instelling een eigen accent. Zo is er in Joure een tentoonstelling over de geschiedenis van het ganzenbordspel, zullen in archeologisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn ridders te paard elkaar bevechten en kan men zich in de bibliotheek van ’s-Hertogenbosch inleven in de wereld van het kind van vroeger.
Het culinairhistorisch kookmuseum De Vleer in Appelscha gaat terug naar grootmoeders tijd met de expositie ”Wecken: inmaken en bewaren”. Door middel van een speciale geschiedeniskrant kan ieder kennismaken met de verschillende activiteiten in de Week van de Geschiedenis.
In de Nacht van de Geschiedenis in Madurodam debatteren historici zoals Geert Mak, James Kennedy en Maarten van Rossum over de vraag wat „typisch Nederlands” is. Een bomvol programma met lezingen, columns, interviews, muziek, cabaret en toneel moet verder duidelijk maken wat kenmerkend is voor Nederland. Er is een workshop over tijdloosheid, Van Rossum presenteert zijn nieuwe boek ”Typisch Nederlands” en er kan gewandeld worden door het met 50.000 lampjes verlichte Madurodam.
De Week van de Geschiedenis is een initiatief van Anno in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad. Anno wil met de geschiedenisweek, een geschiedeniswebsite en een historisch vakantieboek geschiedenis actueel en aantrekkelijk maken. „We willen het historisch besef vergroten, want je kunt de wereld veel beter begrijpen als je weet hoe die er vrijdag uitzag”, aldus de site.
Op de website staat elke maand een nieuw thema, dat als kapstok dient waaraan de geschiedenis van alle eeuwen kan worden opgehangen. Zo komt de geschiedenis van de Troonrede aan bod, de totstandkoming van de Grondwet maar ook de democratisering van het onderwijs.
Anno is onderdeel van de stichting Actueel Verleden, die tot doel heeft het historisch besef bij een breed publiek te vergroten.